Lad os droppe dialog i 2018

Af Torben Steno 31
Det er mig, der har dialogen med dem! Jamen dog – er der tale om en større konflikt, der skal bilægges? Sådan tænkte jeg, da jeg for snart mange år siden hørte ordet dialog brugt i forbindelse med, at en lille gruppe medarbejdere gennemgik en logistikplan. Jeg undrede mig. Dialog var dengang et ord, som oftest dukkede op i forbindelse med internationale politiske konflikter eller betød udveksling af replikker i film og teater. 
Jeg forstod dengang ikke, at brugen af ordet dialog var et symptom på en kulturel modernisering, der ophøjer banaliteter til et pseudoakademisk niveau, hvor vi foregøgler hinanden overdreven betydning. Sådan en uskik opstår naturligvis ikke, uden at der er et behov for det. Aldrig er så mange danskere sluppet ud af uddannelsesinstitutionerne med eksaminer, der tilskynder til udfasning af de ellers mange præcise udtryk for forskellige typer af kommunikation. 
Ordet kontakt er klinisk og nøgternt. Snak er uformelt og måske hyggeligt. En samtale er mere alvorlig, måske endda konfliktfyldt, mens en sludder læner sig tæt op ad vrøvl. Alle er disse ellers slidstærke udtryk blevet fortrængt og fejet ind under skyggen fra den store positivistiske dialoghat, man kunne kalde det konstruktive gemmested. 
I langt de fleste tilfælde er det formentlig helt harmløst, når begge parter i en samtale eller korrespondance gensidigt både styrker deres selvfølelse og bidrager til en bedre og mindre konfliktfyldt verden ved at være i tæt dialog om vilkårene for at benytte ejerforeningens fælleslokaler.
Værre er det, når politikere for at dække over den resultatløse uendelighed erklærer nærmest uindskrænket dialog med partnere, som åbenlyst ikke er modtagelige over for naiv positivisme. 
Seneste skræmmende eksempel på det kan høres i dag torsdag kl. 10.05 i Cordua & Steno på Radio 24syv. Her afslører de to grønlandsordførere Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet og Venstres Marcus Knuth, at de ikke har andre svar på de udfordringer, som den nordligste del af rigsfællesskabet har, end dialog. 
For det første er det næsten anstødeligt, at kolossale problemer som sultende børn, 44 gange højere antal af seksuelle overgreb mod børn, nepotisme og korruption tituleres med det girafsprogsvarme ord udfordringer frem for problemer. For det andet er det ynkeligt, at næsten ingen danske politikere tør hæve stemmen over for vores arktiske landsmænd, men bare siger ja tak til endnu en omgang udsigtsløs dialogkaffemik.
 
Ærgerligt er det også, at misbruget af dialog rent faktisk skader de få sammenhænge, hvor ordet indgår i sin rette betydning. 
Da Özlem Cekic lancerede sin dialogkaffemission, der går ud på at drikke en kop mokka med de mange mennesker, som har truet og tilsvinet hende med de groveste gloser, havde jeg stor respekt for initiativet. Men i takt med at dialog nu figurerer som et af de allerværste eksempler på både sproglig fattigdom og inkluderende selvgodhed, mistænkeliggør ordet mig over for alt og alle, der bruger det.
Så jeg foreslår, at en massiv reduktion af brugen af ordet dialog skal være det nationale nytårsforsæt i 2018, hvor vi i stedet igen begynder at tale, snakke og sludre sammen.
Hvis det kunne følges op af høje punktafgifter på unødig anvendelse af ordet udfordringer, er der faktisk masser af håb for fremtiden her i vores underlige velstående land. Godt nytår.

31 kommentarer RSS

 1. Af Flemming Lau

  -

  Kære Steno, velkommen i klubben.
  Det med at ophøje banaliteter til et pseudo akademisk plan, er velkendt indenfor det sociale område. Dels når der skal søges midler, dels når man ikke vil røre området med en ildtang.

  Vendingen Grønland ka’ sææl, er ikke rigtig sjov længere, når man har fået indblik i de overgreb og vanrøgt børnene er udsat for. For 300 år siden blev præsten Hans Egede sendt til Grønland og fik stoppet blodrensende, der var ved at udrydde befolkningen.

  Idag er der nogen der kalder kultur imperialisme, men Konge og præst trådte dengang i karakter og fik stoppet den onde cirkel. Det samme burde ansvarligt ske idag!

  • Af Torben Steno

   -

   Enig!

 2. Af Niels Larsen

  -

  Grønlænderne frabeder sig så vidt jeg ved dansk indblanding i grønlandske affærer.

  Det har de ret til.

 3. Af Jens Ellekær

  -

  Åh, hvor lyder det dog dejligt. Nu kan vi begynde at sludre sammen – eller skændes så det brager. Det er dog mit inderlige håb, at ingen vil forsøge at italesætte Torben Stenos konstruktive forslag om et dialogmoratorium (ja, “italesætte” er et frygteligt udtryk, men ifølge Den Danske Ordbog kendes brugen af det fra 1989 – så det er nu så gammelt, at vi kan begynde at se frem til dets forsvinden).

 4. Af Flemming Lau

  -

  UPS! Korrektion: Blodfejderne. det. Tabletten har vist fået for meget gløgg! Sorry.

 5. Af Flemming Lau

  -

  Niels Larsen. Det er jo historien om igen, som da vil var unge og den gamle overtrumfede vor vilje med hans. “Så længe du ikke er 18 år og ikke er flyttet hjemmefra, så er det altså vores regler der gælder!”” Eller “din vilje sidder i min portmone!” Og du skriver ikke under på fast ejendom før du har været forbi os eller er fyldt 30 år.

  Hæ hæ han var snu den gamle. Han frygtede at jeg fik sparet sammen til en Honda 750 CCM og fik mig til at investere i et næsten nyt sommerhus. Da jeg fyldte 18 og igen begyndte med at fabulere om kværnen, sagde den gamle “Mor hent regnskaberne frem, og lad os se på status,” Efter et hurtigt overblik stod den sørgelige kendsgerning klar og han morede sig kosteligt. Han købte dog en ældre bil der ikke kunne køre over 120 km/t til mig.. De voksne kendte mig bedre end jeg kendte mig selv. Jeg prøvede dog senere en “Selvmordsmaskine” af kammeraterne og var ved at “stå af” med 140 i timen. Noget rystet afleverede jeg den tilbage med 3 markers afgrøder under bugen. Ingen sagde noget udover. “der har du s.. været heldig!

  Moralen: Når nogen træder i karakter og prøver at være ansvarlig, er det sjældent af ond vilje, men tværtimod af hensyn og omsorg for de svage, det går ud over! Vi intervenere da også hvis børn og dyr bliver pryglet for øjnene af os.
  Danmark kan ikke være bekendt at se bort fra Grønland, slet ikke med vor relation til til “øen!” Tiden er slet ikke moden!

 6. Af Niels Larsen

  -

  FLEMMING LAU

  Så vi skal fortsætte i den gode, gamle koloniherrerolle? :-/

 7. Af Flemming Lau

  -

  Niels Larsen.
  Ja da!

 8. Af Jens Ellekær

  -

  Kære Niels Larsen.

  Du burde nok læse Leila Stockmarrs indlæg ovre i ”Organet for den Højeste Oplysning”. Hun er åbenbart politisk chef (”politruk” hed det i Den Røde Hær) hos Alternativet, hvilket selvfølgelig allerede smager lidt af den forkætrede dialog, og hun skriver under overskriften ”Der er et akut behov for en samlende humanistisk og aktivistisk udenrigspolitik” – https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6268697/Der-er-et-akut-behov-for-en-samlende-humanistisk-og-aktivistisk-udenrigspolitik

  Hele indlægget er selvfølgelig tilpas alternativistisk og luftigt, og Stockmarr forkaster den liberale idé om negativ frihed – in casu grønlandske børns frihed fra sult og seksuelle overgreb. Men hun hylder Jeremy Corbins og Bernie Sanders talen ”dunder imod højrefløjens systembevarende kurs” – og det lyder jo som om det netop kunne være Gaardsteds og Knuths positioner. Vi skal, ifølge Stockmarr, ”repolitisere den danske venstrefløjs eget projekt om international fornyelse. Det betinger, at de positive frihedsrettigheder, forsvaret for menneskerettigheder og global lighed sættes i centrum for al politik.”

  Det virker altså, som om Alternativets politiske kommissær alligevel mener, at vi i høj grad bør blande os i de grønlandske børns forhold – og at du, Niels Larsen, er at finde på den højrefløj, der forsvarer ”den eksisterende neoliberale verdensorden” (Stockmarr) – eller at du med udtrykket fra Sigurd Hoels protagonister i ”Syndere i sommersol” er ”en selvbedrager, og som sådan tilhører den forrige generation”.

  Er vi i dialog nu, Niels Larsen? Det håber jeg så sandelig ikke. Kan vi ikke blive enige om, at vi blot udveksler stærkt divergerende synspunkter.

 9. Af s ha

  -

  Ja, girafsprog, snakken udenom, bluff og rendyrket humbug har vundet frem i samfundet og dansk politik. Se nu “stramningerne” på udlændingeområdet, og de øgede bevillinger til velfærd og sundhed. Nu har grundig journalistik afsløret at meget af det som V, K og DF har lovet og pralet af, kun er foregået på papiret. De øvrige partier er dog også fulde af bluff.

 10. Af Teis Messerschmidt

  -

  “…Konge og præst trådte dengang i karakter og fik stoppet den onde cirkel. Det samme burde ansvarligt ske idag!”

  Genialt! Hvorfor har ingen tænkt på det før?

  Send Kong Henrik til Grønland, og lad ham rette skuden op.

  Han passer fint på bænken, ved siden af alle de andre, gamle sutter – her tænker jeg selvfølgelig på de grønlandske toppolitikere.

 11. Af Isi Tannhäuser

  -

  Alle taler om girafsprog, men hvad siger girafferne egentlig selv?

  Uddrag fra “What Does the Giraffe Say? Scientists Find the Answer”, af Gwen Pearson Wired Science, 09.17.15.:

  “Cows moo, lions roar, and pigs oink. But for many years it’s been assumed that, except for the occasional snort, giraffes spent most of their lives in a tight-lipped silence.”

  “New research from a group studying animal sounds at the University of Vienna suggests giraffes might not be so quiet after all: They spend their evenings humming.”

  “What does this rare giraffe communication sound like? It sounds remarkably like my ex-husband snoring”…

 12. Af Teis Messerschmidt

  -

  Kong Henrik bør selvfølgelig få følge af præsten fra Tømmerup, på sin redningsmission til Norddanmark.

  Den ærværdige prælat har som bekendt en særlig indsigt i et af de svære problemer, som det endnu ikke er lykkedes for de grønlandske politikere at få hás på; seksuelt misbrug af børn.

  Hvis planen mod alle forventninger skulle glippe, så kan det selvfølgelig kun skyldes modstand fra den hjemlige 5. kolonne – de røde, feminister og muslimer!

 13. Af Bjørn Sørensen

  -

  Jeg husker for år siden min fader diskuterede modeordet faktisk en gang i 50-erne.
  Jeg var kun en knejt, så det var det rene volapyk for mig.
  Ordet knejt er ikke i Nydansk Ordbog, så jeg kan nok forvente en shit storm fra de sædvanlige underfrankerede og faktaresistente bloktosser.
  I øvrigt skrev George Orwell 1984, hvor hovedpersonen Winston Smith, works in the Records Department of the Ministry of Truth as an editor, revising historical records, to make the past conform to the ever-changing party line.
  Newspeak, the government’s invented language. The superstate is under the control of the privileged, elite Inner Party. The Inner Party persecutes individualism and independent thinking known as “thought crimes” and is enforced by the “Thought Police.

  I øvrigt er det kendt at de pseudointellektuelle strør om sig med modeord for at forvirre modparten, resulterende i at de ikke fatter en kvæk af hvad de ævler om, men det er vel heller ikke meningen for det er mest vrøvl og sludder de møgspreder.

  Problemet er at mange disse halvstudere røvere har møvet sig ind i nyhedsformidlingen, hvor de producerer tonsvis af fake news og viderebringer sandhedsministeriets visioner.

  I DK er det kun 15% af en årgang som tager en længerevarende akademisk uddannelse resten af de studerende får en snuser som gør nogle af dem hovne.

  Da de ikke har en kandidateksamen der giver adgang til et professionelt erhverv, finder mange offentligt beskæftigelse, bliver nyhedsformidlere, politikere etc.

  De har i hvert fald lært en masse smarte ord, som de flittigt bruger.

 14. Af Flemming Lau

  -

  Bjørn Sørensen.
  Der er ansat ligeså mange kommunikations medarbejdere i Århus kommune som hele det Berlingske Hus!

 15. Af Finn Bjerrehave

  -

  Hvis Grønland retteligt var et Amt, så ville vi have hån i hanke med dette Amt, og Grønlænderne havde som andetsprog Dansk og ikke som nu Engelsk.
  Har fulgt Grønlandsnyhederne hver uge i mange år, og bliver konstant skuffet, gider ikke fiskeindustrien men ansætter Kinesere til dette kedelige arbejde, og listen bliver lang.
  Såm vi så i DR2 udsendelsen fra østkysten, de skider i en plastikpose og lægger den ud i det åbne lands store depot, og ikke et øje var tørt.
  Hvis USA ikke havde udviklet Grønland fra Hvalolie til Petroleum, bygget 4 flyvepladser opført Hospital etc. havde Danmark nok været økonomisk være udfordret end tilfældet blev efter 1945.
  420 millioner tilføres Grønland fra Danmark hvert måned året rundt, og U-tak for nødhjælp bliver svaret, nemlig vi skulle have fortsat Grønland som Amt og ikke som Tom Højen havde givet Grønland selvstyre for vores penge uden indflydelse, måske billigere for Danmark men dårligere for helheden.
  Grønland tilbage til Danmark. Finn Vig

 16. Af Morten H Andresen

  -

  “Så kan jeg nok forvente en shitstorm fra de sædvanlige underfrankerede og faktaresistente blogtosser”
  Ja du skal nok ikke forvente at blive inviteret på dialogkaffe, sådan ala Özlem Cekic. Som iøvrigt også har mærket , hvad det vil sige at blive ramt af en shitstorm pga sine holdninger.

 17. Af ole jen

  -

  Kan dialog hjælpe de danskere som her i vintermørket går rundt klædt i sort fra top til bund? Mange bliver kørt ned fordi de er usynlige for bilister og andre! Bortset fra det, så bliver befolkningen dummere i denne tid, iflg. BT. Der dog ikke nævner årsagerne til at IQ’ en i gsnit. er synkende.

 18. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Grønland er som bekendt et demokratisk land, og det er Danmark også. Desuden er Grønland et selvstændigt land, der indgår som en ligeværdig partner i Rigsfællesskabet.

  Hvis danske politikere forsøger ensidigt, at “stoppe dialogen” med de grønlandske politikere, hvilket i realiteten er det samme som, at afskaffe demokratiet i Grønland, og tror, at grønlænderne vil finde sig i dét, så viser de blot, at de ikke kender grønlænderne, og ikke har den mindste respekt for demokratiet.

  Ideen er ganske enkelt umulig på forhånd.

 19. Af Jørgen Skipper

  -

  “De har i hvert fald lært en masse smarte ord, som de flittigt bruger.”

  På den måde minder de meget om smarte erhvervsfolk, der også er mestre i deres helt egen udgave af bullshit-bingo.

 20. Af Hans Jeremiassen

  -

  Et undertrykt folk har altid ret!

  Alle Grønlands problemer er den hvide, kristne mands skyld – og nu kommer hævnen, og den bliver iskold.

  Gør Aleka Hammond til Grønlands enevældige Dronning, og lad de hvide vide, at de er her på vores præmisser – ingen dialog med de hvide imperialister, og deres pædofile præster!

 21. Af Poul Gottlieb Jacobsen

  -

  Helt rigtig skrevet, og til det kan man ogsaa laegge de tomme ord, som “ikke” “you know” etc.

  Godt Nytaar til alle i DK.

 22. Af Ib Kyv

  -

  I 2018 bliver monologer, fremsat med stenorrøst, det nye sort.

  Resultatet bliver, at ingen hører, hvad de andre siger, fordi de har travlt med selv at tale, og derfor råber de højere og højere.

  Det er med andre ord det rigtige tidspunkt, at investere i fabrikker, der fremstiller lydværn…

 23. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Lad os starte med at droppe Berlingerens blog, der har udviklet sig til at være dræbende for al dialog. Det ville være en god begyndelse på 2018, der formentlig hurtigt vil blive fulgt op af andre medier. Dermed ville der være skabt basis for et sundere samfund.

  Jeg er overbevist om, at fjernelsen af blogfænomenet i Berlingeren og andre steder vil føre til et samfund for voksne mennesker, dvs. et samfund uden en række andre idioti-dyrkende fænomener som facebook, twitter, instagram, youtube mv.

  Dialog ville blive muligt.

 24. Af Kristoffer Hansen

  -

  Præcis! Og brænd terrorister på Rådhuset. FRI os fra Nazi-Islam.

 25. Af Christian Rasmussen

  -

  Rigtig fornuftigt indlæg; vejen frem må være at tilsætte problematiken en portion racisme.

 26. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “… kolossale problemer som sultende børn, 44 gange højere antal af seksuelle overgreb mod børn, nepotisme og korruption tituleres med det girafsprogsvarme ord udfordringer frem for problemer.”

  “…vejen frem må være at tilsætte problematiken en portion racisme.”

  Befolkningstallet i Grønland er på størrelse med en mellemstor, dansk kommune, og hvis en dansk kommune var ligeså misadministreret, og der var lige så mange alvorlige problemer, som der er i Grønland, så ville den selvfølgelig blive sat under administration med det samme.

  Det har intet med racisme, at gøre.

  Men Grønland er jo ikke en misadministreret kommune i Danmark, så regerinmgen kan ikke bare sætte Grønland under administration.

  Stenos ide er urealistisk, for den kræver opbakning fra et flertal af grønlænderne, for at være lovlig, og dét er komplet usandsynligt, at det vil ske, for mange grønlændere vil, ligesom dig, opfatte dét, at blive sat under administration af deres tidligere koloniherre, som en form for imperialisme.

  Så tingene må gå deres skæve gang…

 27. Af jørgen christensen

  -

  Ja cob s-r skriver ofte noget fornuftigt, men andre gange er han alt for overfladisk i sin bedømmelse af tingene. “Danmark er et demokratisk samfund”, påstår han. Men er det nu så enkelt? Ja cob har ikke fattet at politikerne har solgt sig til EU og Saudi-arabien osv., og ja cob tror at feministerne er en slags harmløse rødstrømper der kæmper for retfærdighed. Selvom de undergraver vores familieværdier, civilisation, økonomi, fred og sikkerhed m.m.m.

 28. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  JVM skriver: “Lad os starte med at droppe Berlingerens blog”.

  Værs’go´, brug din tid, som du vil.

  Men det var jo ikke dét, du mente; du vil have blogdebatterne lukket helt ned.

  Der er et par venstreradikale debattører, der gør deres for, at få Berlingske til, at lukke blogdebatterne, hvilket selvfølgelig skyldes at de stort set altid kommer til kort i blogdebatterne.

  Deres argumenter er ganske enkelt ikke overbevisende nok, og det må selvfølgelig være ret frustrerende.

  Autoritære socialister bryder sig ikke om dissens, de foretrækker partistyrede monologer og diktater fra oven, og bruger gerne alle midler for, at lukke munden på deres modstandere, når deres argumenter slipper op – herunder statslig censur, hvis de har magten.

  Men dérmed gør I jo bare Jer selv endnu mere utroværdige, og jeres autoritære udgave af socialisme uspiselig…

 29. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Grønland ønsker selvstændighed. Giv dem selvstændighed. Grønland modtager godt 3 milliarder i bloktilskud fra Danmark hvert år, plus uddannelser i Danmark og meget mere. Giv dem friheden og de vil lære at klare sig selv. Det vil tage mange år og de vil blive fattige, men selvstændige. De vil skulle lære at stå på egne ben og tage vare på sig selv. Om de i værste fald bliver del af USA, Canada, Kina, Rusland eller andet land, vil vise sig , for neopotisme er ved at dræbe deres hjemmestyre. Måske er neopotismen en arv fra koloniseringen, det vides ikke, måske, men neopotismen/vennetjenesterne er der i fuld flor. Disse vennetjenester står i vejen for en udvikling af et sundt hjemmestyre. Se bare bevilling af billige flot placerede grunde til de øverste i fødekæden, politikere og de rige, samt landejere/der ejer rubinminer og meget andet.

  Jeremiassen du er nok ikke grønlænder bare en af vores trolle, alligevel adesserer jeg dig.
  Tror du, at fru Hammond ville være den bedste til at tage sig af Grøndlands økonomi? Har hun vist stor hæderlighed i forbindelse med økonomi? Hun tog fejl af sin og hjemmestyrets økonomi. Det husker vi alle. Da hun så kom i Folketinget kom hun igen til at tage fejl af sit eget betalingskort og Folketingets. Dette er Grønlands problem i nøddeskal. Politikere, de meler egen kage, før de tager fat i landets store problemer, som er manglende styring af økonomien, for lille indtjening til landets behov, overforbrug, urealistiske budgetter(eks. nye lufthavne til 3.6 milliarder, tanker om turisme) manglende styring af landets sociale problemer, manglende skolegang, arbejdsløshed og lediggang, misbrug af børn, alkoholisme og en del andet. Landet er en guldgrube af alt muligt og alligevel misligeholder landstyret nær alt. Man vil pumpe olie op (uden tanker om forurening), bryde sjældne metaller, uran og smykkesten og sælge det til højestbydende. Har man bare f.eks undersøgt hvad brydning af uran ville kunne resultere i havet? Nej store drømme og ingen realisme. Det gør mig ondt at se disse problemer. Grønland bør holde op med at skyde skylden på danskerne. De har selvstyre og ansvar for drift og styring af landet, danskerne smider milliarder i et sort hul hvert år. Grønlænderne bør tage skeen i den anden hånd og blive selvstændige, med hæderlige politikere i front og regere med realisme. Grønlændere kan ikke både forlange penge og jamre om, hvor dårligt Danmark har behandlet Grønland.

 30. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos dialog omkring Grønland og sølle ca 3 milliarder i årlig bloktilskud, så er det vel lidt ude i det “pseudoakademisk niveau” – sammenlignet med en årlig udgift i 2014 på BRUTTO 78 milliarder kr pr år for ikke-vestlig indvandring. Et tal, der ved indgangen til 2018, formentlig er på minimum ca 100 milliarder kr pr år fremover 🙁

Kommentarer er lukket.