Jul i banan-republikken

Af Jarl Cordua 24

Lige mens man troede, at DR var ved at nå i mål efter et Annus Horribilis, fik Statsradiofoniens ledelse igen demonstreret en uforlignelig evne til at jokke i spinaten og få hele landet til at måbe over, at panikbeslutninger tilsyneladende råder i mangel på et nøgternt politisk boldøje.
Kun ti dage før premieren trak DR stikket på P1s satire-julekalender »Jul i Republikken«. Officielt er aflysningen begrundet med, at serien ikke opfylder DRs kvalitetskrav. Instruktøren Lotte Svendsen forklarer dog, at DR meget sent i processen krævede, at man fjernede dele af historien, der i øvrigt handler om, at kongefamilien efter en folkeafstemning, der afskaffer monarkiet, må skifte Amalienborg ud med en toværelses i Urbanplanen. Angiveligt faldt det DRs kvalitetstestere for brystet efter at have hørt afsnit 1, at den gennemgående figur, prins Henrik, har det med at lede efter en ny gravplads nu, hvor han afviser at ligge i sarkofag i Roskilde. Det må man åbenbart ikke lave sjov med her i 2017.
I øvrigt var kvoten på én for, hvor mange kendte venstreorienterede, der må være med i en radiosatire, overskredet. Det gik desværre ud over Johanne Schmidt-Nielsen, der i rollen som republikkens præsident har hele seks replikker i serien, der varer to timer. Der må i så fald være tale om nogle meget lange monologer siden, det udgør et uoverstigeligt problem. Den anden »venstreorienterede« er den tidligere nyhedsoplæser på TVA, Georg Metz, som nu altså ikke engang kan optræde i rollen som fortæller i en satireserie uden, at sprinkleranlægget på DRs chefgang går i gang.

Usandsynlig forklaring
Det er selvfølgelig også muligt, at »Jul i Republikken« simpelthen er noget bras, der hverken forarger eller får smilene frem. Det er præcis det, som de professionelle smagsdommere i DR får deres hyre for at vurdere på licensbetalernes vegne.
Henset til at seriens skabere Lotte Svendsen, Mette Horn m.fl. ikke ligefrem er nybegyndere i genren og kan fremvise tidligere pæne succeser inden for vellykket satire, så lyder det ret underligt, at det så sent gik op for DRs ledelse, at de stod med en fiasko, der ikke opfylder kvalitetskravene. Der er næppe mange udenfor DR-chefgangen, som regner det for en sandsynlig forklaring. Især ikke når DRs ledelse selv for længst har godkendt idé, manuskript, rækken af medvirkende mv.
Før man endeligt aflivede serien, gjorde DR dog hvad de kunne for at sabotere projektet, bl.a. ved pludselig at bede om at klippe »prins Henrik« ud. Det giver mindelser om den barokke scene i Milos Formans film »Amadeus«, hvor kejser Joseph II godt hjulpet af intrigante hofsnoge beder Mozart om at fjerne nogle af de alt for mange noder, som han under prøverne mener, at der er i »Figaros Bryllup«. Under premieren må Mozart derfor dirigere ud i luften med et tavst orkester, mens skuespillerne på scenen mimer det bedste, de har lært. De åndløse karriere-bureaukrater ofrer både kunsten og fornuften for at indynde sig mest muligt hos magthaveren.
Længe har DR været i »bad standing« hos de blå partier og navnlig DF, som planlægger en kraftig beskæring af foretagendet ved de forestående forhandlinger om medieforliget. Så nu forsøger en skræmt og bange ledelse sig med desperate manøvrer, som aflysning af en fræk lille satireserie på P1. At vi i Danmark er kommet dertil, at licensbetalte medier skal ligge under for magthaverne på denne måde, er en bananrepublik værdig.

24 kommentarer RSS

 1. Af Niels Larsen

  -

  De mange skandaler i DR viser med al ønskelig tydelighed én ting:

  Ledelsen er uduelig!

  Privatiser DR!

 2. Af elisabeth Lindhardt

  -

  Enig! Men det er måske bare et ud af flere tilfælde og et der tilfældigvis er kommet frem i lyset. DF harcelerer jo jævnligt over “venstreorienteret” DR propaganda. Senest er det serien “Danmark”, der af samme parti beskyldes for at være venstreorienteret. Nu venter jeg spændt på, hvornår et program som Bagedysten falder for Søren Espersens hammer.

 3. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  ” Det giver mindelser om den barokke scene i Milos Formans film »Amadeus«, hvor kejser Joseph II godt hjulpet af intrigante hofsnoge beder Mozart om at fjerne nogle af de alt for mange noder, som han under prøverne mener, at der er i »Figaros Bryllup«. ”

  Det er en proportionsforvrængende sammenligning af rang.

  Der er absolut intet, der tyder på, at seerne er gået glip af et mesterværk.

  Elendige kunstnere har ikke “ret” til, at spilde seernes tid, og DR er selvfølgelig ikke forpligtet til, at vise en elendig komedie – heller ikke, selvom DR selv har bestilt makværket

  Det ville nok være mere præcist at sammenligne med en dilletantteatertrup i provinsen, der i sidste øjeblik indser, at de er ved at gøre sig selv, og det teater, hvor de opfører deres elendige dilletantkomedier på, fuldstændigt til grin, og derfor forsøger at redde den sidste ære, ved at tage stykket af plakaten i sidste øjeblik.

 4. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Jeg har svært ved at se, hvordan venstreradikal, politisk propaganda, forklædt som en jule kalender, kan falde ind under DR’s public service-forpligtelse.

  DR konfiskerer borgerlige seeres penge, uden at de har mulighed for at slippe for at betale tvangslicens til DR, og derefter vil DR påtvinge dem, og deres børn venstreradikal, politisk propaganda, forklædt som underholdning.

  Ledelsen indså i tide, at dén disposition meget vel kunne have medført, at vrede borgerlige seere ville kræve, at DR’s budget blev beskåret betragteligt, eller, at de fik mulighed for, at slippe for, at modtage DR’s programmer og betale tvangslicens.

 5. Af JuFFe ø....

  -

  Så fik højrefløjen langt om længe skræmt DR til tavshed.
  Truslen om færre penge var den medicin der skulle til.

 6. Af Niels Larsen

  -

  JUFFE Ø

  Forhåbentligt bliver det ikke ved truslen.

  Licensen bør mindst halveres og helst reduceres med 100%.

 7. Af M Jørgensen

  -

  Statskontrollerede medier ? Er det den glidebane vi er vej på nedad, en trist udvikling hvis der ikke gives plads til en smule satire.
  Satiren har alle dage været den lille mands våben imod magthaverne, den kan man ikke bare redigere væk efter forgodtbefindende –

  “Den der kun tager spøg for spøg /og alvor kun alvorligt -han og hun har faktiskt fattet begge dele dårligt.”

 8. Af Jan Petersen

  -

  Jeg har helt ærligt ikke fulgt meget med i DR (De Røde lejesvende) sidste program stunt. Men ud fra Cordua’ korte oprids af indhold i – P1s satire-julekalender »Jul i Republikken«. – er der vel ikke just noget, P1 lyttere går glip, ved at droppe det . . . . tilsyneladende JUNK. Så pænt tak herfra 🙂

 9. Af Jan Andersen

  -

  At Danmark er en bananrepublik er ikke noget nyt – det nye er Uffe E først nu opdager Danmark er en bananrepublik.

  Man behøver ikke have været ret meget involveret i det danske retssystem og det politiske system for at konkludere Danmark er ren bananas, man siger der ingen korruption er i Danmark, der er masser. Man skjuler korruptionen bag bedraget.

 10. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ Niels Larsen

  Ledelsen er ikke uduelig, men de handler ud fra deres ideologi, som er uduelig.

  Der er tale om folk, som er stærkt troende i ideer, udtænkt af falske profeter.

  Så DK radio repræsenterer store dele af landets akademikere, Radikale og venstrefløjen.

  Så længe danskerne stoler på vores myndigheder, skal vi ikke forvente at befolkningen forlanger forandringer, for alt for mange er afhængig af status quo.

  De fleste danskere tror på velfærdssamfundets lyksaligheder.
  At vores danske model er dømt til at mislykkes, fordi den er baseret på naiv opfattelse af den menneskelige natur, er der få der vil indse.

  Fake news er blevet en epidemi, fordi folk ikke vil indse realiteterne.

  “Kejserens Nye Klæder”, gentager sig generation efter generation.

 11. Af Erik Skifter

  -

  Det er rettidigt omhu det som DR udviser. De skulle blot have gjort det samme med Bornedals 1864, samt en del andre udsendelser på det seneste. Det kan ikke være DRs opgave at stille alle de venstreorienterede filmmagere og instruktører tilfredse med dels store økonomiske honorarer og dels et frirum for deres venstreorienterede holdninger. DR skal være en politisk neutral TV- og Radiostation, hvilket den aldrig tidligere har været. Men det er det som den i fremtiden skal være, for ellers vil DR uddø og blive overflødig. Folket og dets politikere vil vælge DR fra, hvis DR ikke ændrer kurs. DRs ledelse har gjort det rigtigt, ved at fjerne et total venstreorienteret propaganda projekt som “Jul i republikken”.

 12. Af J Nielsen

  -

  “ Nu venter jeg spændt på, hvornår et program som Bagedysten falder for Søren Espersens hammer. “

  Det sker i det øjeblik DFs charmetrold opdager at der i programmet anvendes venstresukker. Det vil sige rørsukker, kandis og ahornsirup.

  Forleden bød min ven Verner mig på borgerligt sukker. Valget stod mellem almindeligt Hvidt sukker og sukkerknalder. Og så i en sukkerskål fra Kop og Kande. Man bliver ganske målløs.

  – frit efter C.Bretecher

 13. Af Rene Hyldig

  -

  Sjovt, at ingen hæfter sig ved det faktum at Lotte Svendsens julekalender er skrevet af efter Sue Townsends roman fra 1992, The Prince and I …

 14. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Siden vi hverken har set, eller hørt julekalenderen kan ingen af os bedømme indholdet. Det er flot at kunne anmelde noget man hverken har set eller hørt. Vi er vist ved at bevæge os ud i paranormale tilstande eller tankelæsning. Svend Åge Madsen har skrevet glimrende noveller om paranormale hændelser. Måske er Søren Espersen inspireret af den novellesamling. Siden hvornår er DF blevet et fyrtårne i kulturlivet? Ja jeg spørger bare. Jeg så den ikke komme!

 15. Af j nielsen

  -

  Ikke tvivl om at de borgerlige smagsdommere i DR indført af den siddende regering må fjernes. Evner ikke demokrati, ytringsfrihed eller anstændighed.

  Rød blok burde gøre dette til deres mærkesag. Såvel som at tage licensen over skatten. Og fjerne de blå trolde i DR.

 16. Af j nielsen

  -

  Alt for mange blå i DR nu. Som bloggeren selv i politiske programmer.. Ca 80% der er nu blå nymfer i DR. Er blevet en blå lakaj under den siddende regering, DR.

 17. Af M Jørgensen

  -

  Som erstatning for “jul i republikken ” der som bekendt er blevet droppet da den blev opfattet som alt for venstreorienteret-har Cepos valgt at træde hjælpende til med deres version af en julekalender.
  Som Martin Ågerup fra Cepos siger, vi kan ikke have at lytterne bliver snydt for deres julekalender .
  Satire og humor når det er allerbedst

 18. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  M Jørgensen
  Skal Ceposes julekalender så hedde Jul i Gentofte, “hvor jeg kunne unde alle at bo”, Jul hos Pernille, eller Vi klipper og klistrer med Martin Ågerup? Det er så dejlig let, ingen bekymring, det hører julen til. Er det så efter Eva Selsings manuskript. Vi har allerede Jul på Vesterbro. Den må DF da få fjernet, ikke?
  PS der skulle stå fyrtårn uden e i min tidligere kommentar.

 19. Af Søren Nørbak

  -

  Et par rettelser:

  1) Det er “Bortførelsen fra Seraillet” og ikke “Figaros Bryllup” der har for mange “noder”.
  2) Skuespillerne mimer ikke, de danser ballet, uden musik. Kejseren giver derefter ordre til at der skal spilles musik til ballet stykket. Altså det modsat af din pointe, Cordua.
  3) Det var ikke til premieren.

  Og apropos Lotte Svendsen evner: udover Max pinlig børnefilmene (den første er kvalitet, resten langt under middle), hvad har hun ellers lavet af god komik/satire?

 20. Af Ove Ginness

  -

  Re: RENE HYLDIG – 7. DECEMBER 2017 16:00

  Det er nok fordi den ikke er det – den er nemlig et plagiat af Sue Townsends “The Queen and I”

 21. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Vi skal hverken have en venstreradikal “julekalender”, eller en CEPOS-julekalender; begge segmenter omfatter få procenter af befolkningen – og begge segmenter består af granvoksne kværulanter, der hellere end gerne vil irritere modparten.

  Men formålet med en julekalender er ikke, at irritere nogen.

  En julekalender bør være et juleeventyr, der er befriet for politik fnidder, og som primært er rettet mod børn og deres forældre, samt barnlige sjæle.

  Kan I huske børnenes skuffelse over “julekalenderen”, der egentlig hed “Jul og grønne skove”, men som af gode grunde var bedre kendt som “Poul og Nulle i hullet”?

 22. Af M Jørgensen

  -

  RHK-
  Ifølge Rokokoposten har DF nikket ja til DR om at de gerne må vælge Cepos udgave af en julekalender- under forudsætning af, at den kommer til at hedde ægte dansk julehygge hjemme hos Pia og Henrik i Gentofte .

 23. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  M Jørgensen
  God ide, videre med den. Jeg glæder mig allerede. Men vi skal bare huske på, at julemanden skal være uden skæg, hvis julekalenderen skal foregå hos Henrik.

 24. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Haha…

  Nej, det er kun det venstreradikale segment, der tror, at det kan tillade sig, at bruge en julekalender til primitiv, politisk propaganda, der vil irritere store dele af befolkningen, og – hvad værre er – skuffe børnene.

Kommentarer er lukket.