Pas på kommunens ry og opfør jer ordentligt

Af Jarl Cordua 10

På kommunalvalgs-natten så jeg i TV noget smukt. En tabende, afgående og valgkampstræt borgmester indså sit valgnederlag, og foran rullende kameraer ønskede han nu sin banemand og arvtager på posten tillykke. Herefter bad han alle om at give den nye borgmester en hånd. Helt uden skyggen af bitterhed overdrog borgmester Claus Omann Jensen (V) i den ellers hårdt prøvede Randers Kommune magten til Torben Hansen (S). Dermed levede borgmesteren op til forventninger om værdig opførsel ved en magtoverdragelse i respekt for vælgernes dom.

Randrusiansk politik har ellers været kendt for megen rabalder med stævning af borgmesteren for ulovlig omkonstituering, dårlig stemning og en hård tone. Nu fik offentligheden pludselig et helt andet billede af Randers-politikere, der satte en ny standard for god opførsel. Måske hjalp det på disciplinen, at der var så megen offentlig interesse? Man kan håbe for kommunen, at omverdenen efter valget igen begynder at tage Randers alvorligt.

Randers er ikke den eneste kommune, der er blevet landskendt og berygtet for politikeres opførsel. Nabokommunen Syddjurs blev ved sidste valg uofficiel mester i pinlig cirkus, hvor tre personer var borgmester, før borgmesterkæden endte hos Venstre. Siden har den såkaldte »gangbang-politiker« sat en ny (lav) standard for Syddjurs’ politikere. I lang tid må man forvente brede grin, når folk siger, at de kommer fra Syddjurs.

Ballade-kommuner
Et viralt TV-hit har været den otte år gamle dramatiske konstituering fra Lyngby-Taarbæk, hvor den daværende K-borgmester bliver kuppet for åben skærm som borgmester af sine sammensvorne kolleger. Efterlod det et sympatisk indtryk af politik i den nordkøbenhavnske kommune? Det er bemærkelsesværdigt, at V-borgmesteren, der kuppede de Konservative, har fået to dårlige valg i streg, og allerede efter én periode mistede borgmesterposten til Sofia Osmani (K).

Et andet skrækeksempel er Allerød Kommune efter forrige kommunalvalg, hvor spidskandidaterne fra V og K med deres personlige nid og nag og stærk rivalisering var så intens, at det helt overdøvede evt. politisk uenighed. I TV så man en uskøn personkamp for åbent tæppe, hvor skabhalsene først holdt inde, da de voksne i byrådet blev enige om at pege på en tredje kandidat fra K til borgmester. Han mistede så posten igen onsdag, hvorpå stridsøksen mellem V og K blev gravet op. Allerød rimer stadig på politisk ballade.

Ikke desto mindre fornemmer man, at den øgede offentlige opmærksomhed på »ballade-kommuner« efter valget lægger en dæmper på de skuffede politikere. Alligevel skal man høre underlige udsagn fra f.eks. K-borgmesteren i Viborg – en anden ballade-kommune – som mener, at Ulrik Wilbek (V) udøver »diktatur«, når han indgår konstitueringsaftale uden ham. Jeg gad vide, hvilket styre man så har i Syrien?

Jeg er en hykler uden at indrømme, at jeg nyder slagsmål i muddergrøften. Alligevel undrer jeg mig, når politikere ikke indser, at de skader deres kommune ved at udstille deres bitterhed frem for at optræde fattet.

Kampen om magten er ofte hård, men kan fremstå smuk. Det så man i Sønderborg, hvor en rørt og udmattet borgmester Erik Lauritzen (S) så magten glide sig af hænde, men alligevel fik sikret sig endnu en valgperiode efter konstitueringsforhandlinger, som tydeligvis trak tænder ud. På TV så man episke billeder af en mand, der havde givet alt og alligevel vundet. En præstation, man kun kan lette på hatten for.

10 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Som pendant til ovennævnte “ærværdige” magthavere i borgmester embedet – er jeg unægtelig lidt spændt på at se . . . hvordan nye 24-årige borgmester Christina i Holbæk, vil klare embedet. Kan landets yngste borgmester muligvis give de gamle prøvede “rævekager” baghjul i anstændig opførsel . . . . som folkevalgt ? 🙂

 2. Af Jarl Cordua

  -

  Hun optrådte i al fald meget kompetent i det første interview hun gav. Og hun har formået at formidle et bredt samarbejde fra DF til EL: Det vidner om politisk håndværk, at hun kan det.

 3. Af Benny Banan

  -

  Pas på kommunens ry og opfør jer ordentligt
  Skriver Cordua.

  Passer Løkke og Støjberg godt på Danmarks rygte?

 4. Af Niels Larsen

  -

  BENNY BANAN

  Støjberg passer under alle omstændigheder på Danmark efter bedste evne – selvom det er for lidt.

  Kun Nye Borgerlige vil lukke helt af for de uønskede sydfra.

 5. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt har jeg dyb respekt for de af mine medborgere, der – frivilligt – stiller op til . . . spot, spe, hån, latter og diverse mistænkeliggørelse – for at tjene demokratiets ve og vel. Ikke mange – af de fake navne debattører – der optræder på diverse Berlingske blogs kommentarspor . . . .ville have mod og mandshjerte nok til at udlevere sig selv – på et sølvfad. MEN det har de folkevalgte. Hatten af for det !

 6. Af Rosa Harald Kristiansen

  -

  Man kan spørge sig selv, om Ulrik Wilbek bliver en god borgmester i Viborg. Manden var en glimrende håndboldttræner, men en elendig sportschef i Danmarks Håndboldtforbund. Med er i erindringen hans usportslige ageren I 2013, da Danmark tabte til Spanien 19-35 i VM. Her mødte han ikke op til pressekonferencen. Vi skal også huske på hans misundelse på den tidligere landstræner, da det danske landshold vandt en olympisk guldmedalje. Her blev han gået. Ulrik Wilbek er konfliktskaber, ikke konfliktløser. Han er en koleriker og overordentlig forfængelig. Der skal nok blive gang i den i Viborg. Jeg er ikke sikker på, at han vil gavne Viborg eller Venstre.

 7. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos Ulrik Wilbek, læs hans CV på denne site. Formentlig ikke den værste borgmester kandidat:

  https://da.wikipedia.org/wiki/Ulrik_Wilbek

 8. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Jan Petersen

  100% enig. Jeg deler din respekt for folk, som er villige til at arbejde for det lokale.

 9. Af georg christensen

  -

  Hvor ville det være dejligt, hvis alle kunne finde sammen og ikke bare gemme sig selv og sine “sipper” i skattely, eller bare for sig selv ønske skattelettelser medens medens “folket” ,råber op om “varme hænder”, og ikke ønsker “programmerede (genmutationer eller ukontrollerede droner)”.

  Til politikerne overalt i den vestlige verden: Lyt lidt mere til “folket´s” stemmer, og lær at forstå disses “mangfoldighed”, og sørg for gennemskuelige “lovgivnings processer”, så slipper vi også for alle disse “vinkel advokater”, og dommere , som ofte bare sidder og river sig selv i
  håret for overhovedet at kunne forstå “lovgivningen”.

  NB: bare et lille eksempel: uddel fremover “bøder” i forhold til “bruttoindtægten”, så kan også lavtlønnede forstå bødestørrelsen. Svindlere og bedragere, ” kan forvente “konfiskation” ,hvis ikke svindlen i mindste detalje kan opgøres, men kan bevises, og stop så diskussionen om “moral og umoral”, bare fordi valgte politikere ikke er istand til , at skabe “retfærdig lovgivning”, især på det financielle område, samt det klimatiske område. I dag på det klimatiske område virker det mest ,som om arbejdsplads bevarelsen står på “første pladsen” , medens det “sundhedsmæsige”, bare kan klares med en “pille” eller to.

  NB: Når “viden om”, kun skaber “arbejdspladser” for egen vindings skyld, er “viden om” værdiløs.

  Men ellers helt enig i overskriften til alle politikerne: Opfør jer “ordentlig” i jeres lovgivnings processer, og husk på, hver gang der opstår tvivl, bestilles der en dommer og en advokat, bare fordi “I” politikerne overser et og andet i jeres “lovgivning”, som er gået galt. Husk på, kære politikere, jeres vælgere har givet jer “lovgivnings”, sammen med pligten til med ansvar at formulere “lovene” så utvetydig, som jeres evner har givet jer.. Den lille “bandit” kan stilles til offentlig “skue” en time eller flere og så er sagen afsluttet, den store får ud over offentlig “skue” også en “fængsels dom”, og så er også for denne “sagen” afsluttet, men ikke glemt. Så opfør jer alle ,som ønsker at leve og virke i vores Danske samfund, især til magtbegæret´s politikere. Denne gang især til kommunal politikerne, glem alt om “udvalgs og bestyrelses posterne”. De uddeles først efter valget og byrådet i fuld offentlighed har etableret sig, så uddeles udvalgs og bestyrelses posterne også i fuld offentlighed. Det ville så kunne kaldes en lille form for “demokrati”, Den bedste til “udvalgs posterne samt bestyrelses posterne, vælger alle “byrødder” i fællesskab, og så er diskussionen om de kære “ben” afsluttet. . .

 10. Af georg christensen

  -

  Hvor ville det være dejligt, hvis alle kunne finde sammen og ikke bare gemme sig selv og sine “sipper” i skattely, eller bare for sig selv ønske skattelettelser medens medens “folket” ,råber op om “varme hænder”, og ikke ønsker “programmerede (genmutationer eller ukontrollerede droner)”.

  Til politikerne overalt i den vestlige verden: Lyt lidt mere til “folket´s” stemmer, og lær at forstå disses “mangfoldighed”, og sørg for gennemskuelige “lovgivnings processer”, så slipper vi også for alle disse “vinkel advokater”, og dommere , som ofte bare sidder og river sig selv i
  håret for overhovedet at kunne forstå “lovgivningen”.

  NB: bare et lille eksempel: uddel fremover “bøder” i forhold til “bruttoindtægten”, så kan også lavtlønnede forstå bødestørrelsen. Svindlere og bedragere, ” kan forvente “konfiskation” ,hvis ikke svindlen i mindste detalje kan opgøres, men kan bevises, og stop så diskussionen om “moral og umoral”, bare fordi valgte politikere ikke er istand til , at skabe “retfærdig lovgivning”, især på det financielle område, samt det klimatiske område. I dag på det klimatiske område virker det mest ,som om arbejdsplads bevarelsen står på “første pladsen” , medens det “sundhedsmæsige”, bare kan klares med en “pille” eller to.

  NB: Når “viden om”, kun skaber “arbejdspladser” for egen vindings skyld, er “viden om” værdiløs.

  Men ellers helt enig i overskriften til alle politikerne: Opfør jer “ordentlig” i jeres lovgivnings processer, og husk på, hver gang der opstår tvivl, bestilles der en dommer og en advokat, bare fordi “I” politikerne overser et og andet i jeres “lovgivning”, som er gået galt. Husk på, kære politikere, jeres vælgere har givet jer “lovgivnings”, sammen med pligten til med ansvar at formulere “lovene” så utvetydig, som jeres evner har givet jer.. Den lille “bandit” kan stilles til offentlig “skue” en time eller flere og så er sagen afsluttet, den store får ud over offentlig “skue” også en “fængsels dom”, og så er også for denne “sagen” afsluttet, men ikke glemt. Så opfør jer alle ,som ønsker at leve og virke i vores Danske samfund, især til magtbegæret´s politikere. Denne gang især til kommunal politikerne, glem alt om “udvalgs og bestyrelses posterne”. De uddeles først efter valget og byrådet i fuld offentlighed har etableret sig, så uddeles udvalgs og bestyrelses posterne også i fuld offentlighed. Det ville så kunne kaldes en lille form for “demokrati”, Den bedste til “udvalgs posterne samt bestyrelses posterne, vælger alle “byrødder” i fællesskab, og så er diskussionen om de kære “ben” afsluttet, på bedste demokratisk .vis og hæmmeligheds “kræmmeriet” afsluttet. . .

Kommentarer er lukket.