”Glemmer du, så husker jeg alt”

Af Jarl Cordua 24

Man tager en tidligere socialdemokratisk partiformand og statsminister i form af Helle Thorning-Schmidt med behov for at forklare sig. Hun taler kritisk ud om illoyalitet og utaknemmelighed hos partifæller og regeringssamarbejdspartnere i TV i »Statsministrene« og i den aktuelle erindringsbog »Hvad man ikke dør af«. Det har antændt en proces, hvor centrale socialdemokrater returnerer angreb med harske modsvar, der blotlægger interne fronter i synet på årene, da Thorning var regeringschef.

For eksempel hos den stærke gruppeformand, Henrik Sass, der forleden skrev et svar til BT efter, at Thorning i bogen afslørede, at det var hende selv, der traf beslutningen om, at Sass ikke kunne blive finansminister, fordi han ifølge PET havde plejet for tæt omgang med en rocker:

»Jeg synes, det er ærgerligt, at hun aldrig på noget tidspunkt over for mig udtrykte, at hun havde mistet tilliden til mig. Det ville man normalt gøre som leder eller kollega. Desværre underbygger også den her nye udmelding og bogen indtrykket af en partiformand, som efterlader en stor skuffelse i S for sin håndtering af ledelsesansvaret.«

Ingen respekt

De skyttegravslignende tilstande afslører, hvor lidt Socialdemokraterne respekterer hinanden og de politiske resultater fra magtens år. Lægger man de seks års intense arbejde, der gik forud for, at Thorning blev statsminister, oveni, giver det ti års arbejde for et projekt, som under offentlig mudderkastning mellem de centrale personer foran vælgerne nu hældes ned ad brættet.

Det er åbenbart ved at blive for meget for Thorning, at ingen i partiet vil forsvare SRSF-regeringen efter Bjarne Corydons exit fra politik. Det er for længst blevet kutyme i rød blok at lette ben opad corydonismen, der med DONG-salg og »VK-regeringens økonomiske politik« betragtes som en muteret udviklingsgren i partiets glorværdige historie og endte i en blindgyde. Thorning-regeringen anses åbenbart som en fiasko, som man i S står sig bedst ved at slette fra erindringen i stil med gamle dage, når magten skiftede i de østlige kommunistpartier, hvor de detroniseredes navne og billeder blev retoucheret ud af partihistorien. Måske er det den skæbne, at Thorning med sin bog – kun halvandet år efter, at hun mistede regeringsmagten – vil sikre sig imod?

Lars Løkke hjælper ellers gerne til med at holde mindet om Thorning i live ved til stadighed at rive Mette Frederiksen i næsen, at hun bl.a. som minister tog sin del af de beslutninger, som blev taget af den forrige regering. Senest i sin tale på Venstres landsmøde: »Kan I huske, hvordan vi kæmpede med dem om efterlønnen? Dag efter dag (…) måtte vi høre på alle de katastrofer, der ville ramme landet, hvis efterlønsreformen blev gennemført. Men da de kom i regering, stemte S for efterlønsreformen. Og det var hverken min eller Claus Hjorts underskrift, som stod på loven, da den endelig blev vedtaget. Nej, det er faktisk Mette Frederiksens. Og det vil jeg da gerne kvittere for.«

Thorning leverer også selv gerne sit dødskys til Frederiksen, blandt andet i et interview med Berlingske: »Mette har været en del af min ledelse helt fra jeg startede. Jeg har altid syntes, at hun var et kæmpe politisk talent, som skulle være en del af Socialdemokratiets ledelse, og jeg tror faktisk ikke, at jeg har haft en ledelse, som hun ikke har været en del af.«

Man kan næsten høre Thorning og Løkke synge i duet: »Glemmer du, så husker jeg alt!«

24 kommentarer RSS

 1. Af Maria Due

  -

  »Jeg synes, det er ærgerligt, at hun aldrig på noget tidspunkt over for mig udtrykte, at hun havde mistet tilliden til mig. Det ville man normalt gøre som leder eller kollega.”

  Ville man? Det er jeg nu ikke så sikker på. Det var jo PET, der mente, at en advarsel var på sin plads, men sagen var – så vidt jeg husker – fortsat noget tåget og krævede derfor diskretion.

 2. Af j.. HaNs en

  -

  Nu er HTS vel langt fra den eneste som ikke har tillid til Sass,

 3. Af J.... Hansen

  -

  Undertegnede havde i hvertfald ikke tillid til Sass.
  Men det er jo en detalje, som Cordua og Steno er ligeglade med.

 4. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos overskriften – ”Glemmer du, så husker jeg alt” – skattesag. Uanset hvor mange bøger HTS vil forfatte, så klæber “skattefifler” vel stadig til Gucci-tasken !

 5. Af Helge Nørager

  -

  Personligt vil jeg altid huske hende som den, der ofrede de svageste i samfundet for magt.

  Uligheden voksede, og det politiske arvesølv om solidaritet og yd efter evne, blev solgt billigt og erstattet af et mantra om konkurrence samfundet.
  Hvilken trist udvikling, tesen om at du er din egen lykkes smed blev cementeret.

  HTS vil blive husket, også bedre end andre socialdemokrater, hun vil husket som den der svigtede for egen vindings skyld.
  HTS vil blive husket som den der afskaffede 120 års stolt politisk indsats for de svage, og erstattede hele showet med personlige ambitioner om et topjob i EU.
  HTS vil også blive husket som en af dem der fuppede det fagretslige system, og brugte uskyldige skolebørn i hendes magtspil.

  At HTS nu skal beskytte de svage børn i verden, er et topmål af hykleri og endnu et bevis på at personlig begær overtrumfer alt fornuft.
  HTS har dog blot fuldt linjen fra AFR, der misbrugte hans embede på den mest grusomme måde, gjorde os til krigsskaber for at tilfredsstille personlige ambitioner.

  HTS og AFR vil aldrig blive glemt for på hver deres vis har de bevist at folkets lede over levebrødspolitikere som lyver hver gang de spørges, er retfærdig, og at selv de mest magtfulde ofte er de mest svigagtige og nederdrægtige, overfor de svageste i samfundet.

 6. Af Niels Larsen

  -

  Min tillid til Sass – og Thorning – kunne og kan ligge på spidsen af en meget spids synål.

 7. Af Jan Petersen

  -

  ”Glemmer du, så husker jeg alt” – denne gang om Poul Nyrup og . . . som vel alle husker – en eller anden garanti om efterløn. Den ene kunne så ikke rigtig leve op til denne garanti om efterløn. Den anden fiflede lidt med skat og havde en glimrende Corydon som minister, der i øvrigt solgte ding-DONG til “gyldne saks” og selv senere blev ansat hos Goldman Sacks – what a coincidence. Nu strinter de involvere så lidt på hinanden. PATETISK. Læs i øvrigt dette “strint” på Avisen.dk:

  “Nyrup om Thorning: Dybt arrogant at kalde protest mod Dong-salg hysterisk”
  https://www.avisen.dk/top-nyrup-det-vil-vaere-skandaloest-at-lukke-dong-sa_465857.aspx

 8. Af JØRGEN OLSEN

  -

  Thorning gjorde hvad hun kunne..Men var ledet af R, som forlangte velfærdsforringelser, ulighed..

  Sæt nu R over og side sammen med LA, hvor de hører hjemme? Og lad os få et ægte demokrati i Danmark..

 9. Af JØRGEN OLSEN

  -

  Alle de negative velfærdsforringelser under Thorning , var pga. af folk som Sass, Corydon og det radikale venstre..Intet med Thorning at gøre..Lad os nu ikke glemme det?

  Og Mette vis nu Danmark et alternativ til en R-S alliance? DF er vel på det økonomiske område 10% mere stuerene end R? Ikke meget, men man må tage hvad der tilstede..

 10. Af Per Kristensen

  -

  Er overrasket over at høre Henrik Sas, udtale sig om HTS. Troede faktisk han var død efter hans udtalelser i forbindelse med afskaffelse af efterlønnen.
  Henrik Sas Citat : en afskaffelse af efterlønnen bliver over mit lig, Citat slut,
  Viser blot at selv når de truer med selvmord kan man heller ikke regne med dem.
  Men Sas burde have vist at HTS kun tænker på HTS, det ses på hårfarven, og hendes private venner. MarreRitt, og Tine Aurvig Huggenberger, som det gamle ordsprog siger,
  Vis mig dine venner og jeg skal fortælle dig hvem du er.

 11. Af Arne Hornborg

  -

  Trist for Danmark og Helle Thorning at hun ikke fik den chance og den opbakning hun og Danmark havde fortjent.
  En dygtig præsentabel statsminister. Meget respekteret og vellidt i udlandet.
  Hun førte virkelig en hård kamp.
  Det hjalp lidt da Vestager blev sendt ned til Micky Mouse Parlamentet.
  Helle Thorning var den første officielle socialdemokrat der lysende klart indså at den hidtidige asylpolitik var en katastrofal fejltagelse.
  At socialdemokraterne efterfølgende, tvunget af omstændighederne, er vågnet på det område er da kun glædeligt.
  MIN agtelse og respekt for Helle Thorning er høj.
  Jeg selv har hidtil stemt på Dansk Folkeparti. Fremover stemmer jeg på Nye Borgerlige.
  Arne Hornborg

 12. Af Maria Due

  -

  Jeg har også en svaghed for Helle Thorning. Hun har et sødt smil og græd ægte tårer efter Krudttøndeterroren. Yderst præstentabel, men blev behandlet småligt. Hvad ligner det at blande sig i, hvilke tasker hun har, det vedkommer da kun Helle Thorning selv, og hvis man tror, at hun er en af de få, der har mange penge investeret i dyre tasker, er man godt dum og skulle overveje, hvad der bliver af de mange designertasker, der sælges i specialforretninger og over nettet. Nogle af dem har vi købt for penge, vi selv har tjent, og andre er gaver fra vores mænd og kærester måske fundet i en lufthavn i Milano eller New York. Hvor mange penge bruger Vesterbros hipstere og speltmostre ikke på restaurationsbesøg og økologi, uden at nogen lægger mærke til det? Men dukker en politiker op med en Gucci taske eller rød Mulberry taske, er fanden løs i Laksegade. Det er så smålig så småligt.

  Tænk sig at skulle tackle et intelligent magtmenneske som Margrethe Vestager, der sikkert er kapabel at få enhver til at føle sig skyldig i almindelighed og uegnet i særdeleshed. Måtte hun blive i Bruxelles, så at hun ikke gør mere skade her. Helle Thorning kom for tidligt til fadet, hun havde ikke tilstrækkeligt med erfaringer og måske heller ikke indsigt og dygtighed til at lede Socialdemokratiet, men hvis så er, havde hun i hvert fald meget erfarne partikammerater, som skulle have set det og forhindret, at hun blev valgt. I stedet stak de efter sigende på skift knive i ryggen på hende. Tænk også på, at den tidligere bingovært Frank Jensen kunne være blevet alternativet!

  Mvh. fra en af Venstres vælgere.

 13. Af Hans jensen

  -

  Helle t-s vil vel blive husket som et eksempel på en politiserende kvinde som svigtede sit ansvar, der ikke brugte magten til gavn for det danske folk, og som kun var loyal overfor sig selv. Skolereformen var og er en skandale, tvangsdigitaliseringen blev en landePLAGE, og cor le one fik en alt for lang snor. Hertil kom mange andre skandaler og fejlgreb.

 14. Af Finn Larsen

  -

  Man kan sige rigtig meget om mange af Venstres små svindlere, men dumme er de nu ikke. Danmark er lige på nippet af kvalmegrænsen m.h.t. “værdier” og “de fremmede”. Det har Løkke set og får nu Mette Fredriksen til at stå tilbage som den varehusdirektør der købte hele restlageret af kassebukser dagen før ABBA gik i opløsning.

 15. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  Thornings kritikere kritiserer hende primært for, at føre borgerlig politik på det økonomiske område.
  Venstrefløjen hader altså Thorning, fordi hun videreførte de tidligere, borgerlige regeringers økonomiske politik, fordi det var forudsætningen for, at Det Radikale Venstre ville deltage i regeringen.

  Venstrefløjen hader givetvis også Thorning, fordi hun så småt begyndte at stramme op på migrationspolitikken, men det var, og er – som vi ser fra den katastrofale udvikling i Sverige – ganske enkelt nødvendig.

 16. Af Ib Kyv

  -

  Borgerlige kommentatorer forsøger med et vidst held, at sætte lus i skindpelsen hos deres politiske modstandere.

  Men det er jo hykleri, for venstrefløjen hader Thorning, fordi hun videreførte de tidligere, borgerlige regeringers økonomiske politik, fordi det var forudsætningen for, at Det Radikale Venstre ville bakke op om regeringen.

 17. Af Helge Nørager

  -

  Hr. Ib Kyv.
  “Men det er jo hykleri, for venstrefløjen hader Thorning, fordi hun videreførte de tidligere, borgerlige regeringers økonomiske politik, fordi det var forudsætningen for, at Det Radikale Venstre ville bakke op om regeringen.”

  Jeg er helt enig i deres teori, hun førte borgerlig økonomisk politik.
  Så hvorfor tage magten til at starte med ?.

  Hun opførte sig som en der havde set lyset og konverteret til en ny tro, den slags skal ofte være mere troende end godt er.
  Hvis der skal føres borgerlig politik som gør ondt på de svage så lad dog de borgerlige gøre det,
  At øge uligheden og lade de radikale styre er ikke hvad jeg forbinder med at lede landet for landets bedste.
  Det er vælgerbedrag i første klasse,
  For hvis vælgerne havde ønsket en borgerlig økonomisk politik, havde de nok stem derefter.
  Vælgerbedraget er ubeskriveligt og alt kun for magtens skyld, samt lidt pynt på en CV.
  HTS har jo klart udtryk at hvis topjobbet i EU var blevet tilbudt hende var hun den som sagde ja tak.

 18. Af Jarl Cordua

  -

  Bemærk: Indlæg der ikke vedrører emnet slettes konsekvent. Islam og indvandring er IKKE emnet. Redaktion af bloggen er heller ikke emnet. Det burde ikke være svært at forstå.

 19. Af M Jørgensen

  -

  “En forhenværendes svanesang.”

  Glemmer du, så husker jeg det ord for ord-

  Alting brast, men det gør heller ikke spor-

  Minderne har jeg da lov at ha’-

  Dem kan man aldrig -nej aldrig fra mig ta’-

 20. Af ejvind pedersen

  -

  S, V, K, SF, R og DF osv. er blevet partier der mest er til for deres egen skyld. De er ikke længere de partier de var engang. Men mange vælgere er så træge, at de skal bruge 30-40 år på at opdage at de partier som de af vane stemmer på, forlængst er holdt op med at forsvare nationens og folkets/vælgernes værdier og interesser.

 21. Af R. Harald Kristiansens

  -

  For at få sin politik igennem måtte Helle Thorning Schmidt, som statsminister fremvise 90 mandater. Det havde hun kun nogen gange. Det var en tung gang sammen med R og fru Vestager. Vestager gør mere gavn i Bruxelles end i Danmark. S overtog regeringsmagten efter finanskrisen, hvor land og banker var i knæ. Danmarks Statistik fik vist forkerte nøgletal op til valget i 2015, hvilket først blev korrigeret og oplyst i 2017. Det stod meget bedre til.

 22. Af Rasmus Læmke

  -

  HTS er et karrieredyr og har altid været det. Det fremgår tydeligt af hendes opførsel, at for hende er livet for hende en realisering af planlagte manøvrer, alene egnede til at krydse af på listen. Hun er total uempatisk og tom for medmenneskelighed. Alt drejer sig om facade og fremtoning for at komme i målet.
  Godt vi slap af med hende til en ligegyldig humanitær organisation i London. Der kan hun så sidde og styre færgetrafikken med migranter i Middelhavet, fragtet med ‘Red Barnets’ migrantfærge og med alt betalt af dumme skattydere.

 23. Af Maria Due

  -

  Det er nok for meget forlangt at bede folk om at tænke lidt over, hvorfor de er ved at falde over hinanden og står i kø for at svine Helle Thorning Schmidt til. Medens de ikke kan få armene ned, når de taler om Anker Jørgensen, der bragte os til afgrundens rand. Hvad den lille mand ikke har modtaget af skamros er slet ikke værd at tale om, skønt han ville have passet bedre som et hyggeligt postbud i en Morten Korch film end som statsminister. At gå i alt for små sko og snobbe nedad er en afskyelig men ærkedansk yndlingsdisciplin.

 24. Af Palle Huld

  -

  Berlingskes leder roser i dag Thorning for hendes/Corydons fremragende lederskab. Det afleder dog uafværgerligt et påtrængende spørgsmål:

  Hvordan stiller det de vælgere, som S angiveligt skulle repræsentere?

Kommentarer er lukket.