Det er mest synd for USA

Af Jarl Cordua 57

Det er hårdt i disse tider at være USA’s ven. I hele mit voksne liv har jeg været en varm tilhænger af alle Danmarks alliancer med USA. Måske sagde vi også ja til for meget. Grundlaget for Irak-krigen viste sig i hvert fald ikke at holde. Det koster – også på troværdigheden – at være USA’s ven. Men det har trods alt været det hele værd. NATO har garanteret fred, frihed og sikkerhed i Europa i en menneskealder og vi har en fælles erfaring og grundlæggende forståelse af, at mest mulig frihandel er gavnligt for alle parter.

Det kan man forsikre de pæne borgerlige amerikanere om, som stemte på Trump, og som man kan møde ude omkring, når man langsomt, men sikkert nærmer sig emnet: ”Hvordan synes I det går?”

Man behøver ikke engang nævne hans navn, før det spagfærdige forsvar kommer: ”Han gør det så godt han nu kan”.

Men hvorfor læser præsidenten ikke sin papirer? Hvorfor sidder han og tweeter det ene mærkværdige selvretfærdige angreb efter den andet, mens han hidser sig op over de TV-shows, der kritiserer ham? Hvorfor er Det Hvide Hus i et historisk kaos? Hvorfor fører han valgkamp et halvt år efter, at han vandt valget? Hvorfor ikke bruge tiden på politik og gennemføre nogle af sine idéer? Jo. Det er da nok noget om, forstår man på de pæne støtter i borgerskabet.

Den seneste uge er det kun blevet værre med en præsident, der af nogle af sine mange modstandere har fået det rammende øgenavn ”Man-baby” på grund af sine infantile reaktionsmønstre, som er uden fortilfælde i moderne politik.

Først trækker Trump USA ud af Paris-klimaaftalen. Det er nok det mindst kontroversielle, for her har USA i forvejen været delt. Politisk betyder det dog, at USA mister yderligere indflydelse, fordi Trump ikke vil påtage sig lederskab, som også statsminister Lars Løkke Rasmussen rigtigt påpegede i sin grundlovsaftale. Det vil Trump heller ikke i NATO, hvor han for det andet ikke engang ville udtrykke sin tillid til musketér-eden om, at USA står bag alliancen. Hans egne folk siger nu åbent, at omverdenen skal ”bære over med os”. Og det skal vi vel, fordi disse stakkels mennesker har en historisk inkompetent politisk chef, der desværre er under al for stor indflydelse af en rabiat konspirationsteoretiker i form af chefstrateg Steve Bannon?

Trumps og Bannons kamikazeangreb på USA’s diplomatiske alliancer slog igen rekorder, da præsidenten åbenbart misforstod udtalelser fra det terrorramte Londons borgmester og beskyldte ham for at bagatellisere terroranslaget, hvilket var helt forkert. Borgmesteren forsøgte at mane til ro for ikke at skabe panik. Resultatet er, at borgmesteren opfordrer regeringen til at droppe Trumps besøg. Og mange vil være enige i UK, der er USA’s tætteste allierede. I forvejen har præsidenten fortalt tyskerne, at de er ”onde”.

Senest har Trump med sin vilde besked om, at han har æren for, at Saudi-Arabien mfl. har brudt forbindelsen til Qatar, måske ødelagt en gammel alliance med landet, hvor USA har en base. Blot fordi han hellere vil tro på fabrikerede nyheder end, hvad hans egne folk i Pentagon fortæller ham.

Alle forstår, hvorfor så få kompetente mennesker ønsker at arbejde for Trump eller repræsentere ham i de høringer, der nu kommer i kølvandet af Trumps fyring af FBI-chef Comey.

Selv Nixons præsidentperiode fremstår efterhånden helt vellykket i sammenligning med de første fire måneder med Trump.

Efterhånden er det mest synd for USA.

 

 

57 kommentarer RSS

 1. Af Niels Juul Hansen

  -

  Det er også synd for de mange simultantolke på de internationale nyhedsmedier, der forsøger at oversætte Donald Trumps rablende vanvittige og ofte uforståelige og selvmodsigende taler.

  Hvis de oversætter direkte, får de skyld for at tale deres eget modersmål på børnehaveniveau.

  Mange forsøger derfor at oversætte hans sætninger, så de giver mening.

  Og det gør de jo ikke. En ‘lose-lose’ situation.

  Jeg har aldrig oplevet en amerikansk præsident (inklusive George Bush) udtrykke sig så ubehjælpsomt og klodset som Donald Trump.

  Men jeg er også kun 66 år gammel.

 2. Af Poul Gottlieb Jacobsen

  -

  I i DK skal slet ikke vaere saa kede af det. Vi klare os fint her og endnu bedre hvis I een dag ville leve op til jeres forpligtelser ang NATO. Ja Trump er vild med Tvitter, et barnligt lejetoej, og det er meget beklageligt. At han traek USA ud af Paris Klima protokollen er jo kun godt for USA idet vi saa spare $4 Billion og det er jo ogsaa penge, og de $5 Billion som Obama, “pims” lovede og betalte $1 Billion af var ALDRIG godkendt af Kongressen, som grundloven siger. Saa igen Obama gjorde noget som var grundlovs brud, som han jo gjorde saa mange gange.

  Graed ikke for os vi skal nok klare os i USA, om I kan klare jer selv, hvis vi overhoere jeres raab naar Putin rykker vestover, ja det er jo en anden ting. Haaber vi goer det!

 3. Af Keld Sandvig

  -

  Respekter det amerikanske folks valg af præsident. Når Trump fyrer op for kedlerne, skal du se Europa slikke røv på ham. Når Trump beder Europa om 2% til krigsmateriel, så har det en årsag. Manden er den mest ærlige og stålfaste leder den vestlige verden har set længe. Uantastet af spindoktorer og medie-pleasing, siger manden hvad han mener, og fuldfører det han siger. Indenfor de næste 2 måneder, vil Trump i samarbejde med Putin, træde i karakter, redde vores røv – og give et stort antal millioner af mennesker håb for fremtiden.

 4. Af Jarl Cordua

  -

  Det er overflødigt at bede om, at man skal “respektere amerikanernes valg”. Men jeg kan aldrig respektere en mand, der ikke gider sætte sig ind i sagerne før han udtaler sig. Det er bare dumt. Det kan de fleste se. Jeg ved ikke, hvad det er for kedler, som han fyrer op under. Indtil videre har han intet fået gennemført. Hvorfor? Fordi han er en inkompetent amatør, som typen vi kender, der kæfter op nede fra det bagerste hjørne på bodegaen. Han er uduelig. Det kan selv de blinde se.

 5. Af Keld Sandvig

  -

  Du vil blive klogere Cordua. Og du burde istedet skrive lidt om de danske politikere, som svinder og bedrager og beriger sig selv. Nu er Morten Messer-tossen tilbage, har er en gemen tyv, bedraget og fusket har han, stjålet af kassen, ligesom vores vatpik af en statsminister, hvorfor er de ikke straffet eller fyret?! – det ville vi andre da blive hvis vi stjal af kassen på vores arbejde ville vi ikke? Hvad med at bruge din energi på vores svagpissere af en flok fedladne drengeørvs-politikere, og lade mandfolket Trump rejse sig.

 6. Af Jarl Cordua

  -

  Tak for belæringen om hvad jeg bør bruge min tid på. Trump er intet mandfolk. Han er et inkompetent fjols, der skader sit land, NATO og den frie verden for hver dag han sidder i Det Hvide Hus.

 7. Af J. Hanse n

  -

  AF JARL CORDUA – 7. JUNI 2017 21:48

  Helt enig med Cordua.

 8. Af J. Hans en

  -

  Alt det med at Trump skulle være noget andet og noget nyt. Det er ikke korrekt.
  Han er bare en god gammeldags højreorienteret

  Det eneste nye, der kan opleves som forfriskende, det er at han ikke pakker det ind.
  Ikke noget Lars Løkke-spin med at kalde skattelettelser til de rige for ‘den nære velfærd’.

  Trump er bare en helt ligetil og ud af landevejen højreorienteret, halvracistisk, islamofobisk, kvindenedgørende, pengeforherligende, amoralsk, voldsromantiserende, miljøhadende, du-er-selv-ude-om-det-hvis-du-er-på-spanden, vulgær, skruppelløs, bøvet og bøllet højreorienteret, som bekender sig til de stærkes ret og til verden som et tag-selv-bord for de rigeste og mest uhæmmede.
  Og det er jo faktisk nyt, at ærkehøjreorienterede bekender ren kulør.

  Autenticitet ville man kalde det i branding sproget. Trump er jo bare den rene borgerlige vare, som ordentlige mennesker nærmest ikke kan genkende længere.
  Normalt er de jo gemt væk bag falsk belevenhed, løgn og spin.

 9. Af Anders Pedersen

  -

  Ikke at jeg er uenig i substansen i det skrevne, men Bannon er rettelig ikke stabschef – ikke i det Hvide Hus, i hvert fald. Det er Reince Priebus, der har den tvivlsomme fornøjelse.

  • Af Jarl Cordua

   -

   Du har ret. Jeg retter. Beklager.

 10. Af Finn Jakobsen

  -

  Jeg ville aldrig beskrive mig selv som en politisk person. Men …. jeg så her til aften præsident Obama holde en tale i anledning af 100 årsdagen for JFK’s fødsel. Det var en fornøjelse at høre Obama tale om mod – at mod ikke er at mangle frygt – men at være bevidst om sine valg, også når de er svære. At høre dette, og så sammenligne med præsident Trump og hans adfærd, så er konklusionen – for mit vedkommende – at der er lysår imellem de to præsidenter.
  Ofte taler man om at ingen er fuldkommen – men Donald Trump er en fuldkommen idiot, målt udfra mine begreber om medmenneskelighed, anstændighed og sund fornuft
  Men jeg er jo heller ikke en politisk person..

 11. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Keld Sandvig

  “Respekter det amerikanske folks valg af præsident. Når Trump fyrer op for kedlerne, skal du se Europa slikke røv på ham. ”

  Det bør du retteligt fortælle den amerikanske befolkning.

  Du kan nøjes med at se på Donald Trumps ‘approval ratings’. Nu under 40% og for nedadgående. Og glem Europa. Det eneste positive, der kan siges om Donald Trump er, at nu har sikret at de europæiske lande står tættere sammen end før.

  Det er hans egne folk, der flygter, og det er hans egne folk, der modsiger ham hver eneste dag. Vi andre her i Europa kan kun stå sidelinien, ryste på hovedet og vente på, at der er tilstrækkelig mange republikanske politikere, der ikke længere gider slikke hans røv (som du kalder det).

 12. Af Jens Jørn Pedersen

  -

  Det er rigtig god skrevet Jarl Cordua – tak!

 13. Af J Pedersen

  -

  Rigtig god skrevet Cordua! Tak!

 14. Af Finn Larsen

  -

  Trump lyder som en fuld gammel mand. Gad vide hvordan det vil lyde hvis han bliver rigtig fuld. Det må være helt fantastisk

 15. Af Martin Hansen

  -

  I kan råbe og skrige jer hæse i forargelse over alt det lort Trump går og finder på samt hans væremåde i det hele taget. Men jeg priser mig lykkelig for at verden undgik endnu en laaaang periode med en uduelig levebrødspolitiker med køredragten plastret til med sponsorer.
  Trumps største sponsor er “Trump Tower”. Det gør manden troværdig. Og på hvilken side i bogen “Storeuropæisk Selvopfattelse”, står der noget om god præsidentiel opførsel – Jeg hár ledt, der står ingenting. Faktisk findes bogen slet ikke. Men til gengæld har Aksel Sandemose skrevet en bog, der meget rammende beskriverTorben Steno og den floks selvopfattelse i den givne situation.

  Og USA skal nok klare sig – ingen tvivl på det. Jeg frygter mere for de falliterede EU-ledere og deres tro galejslaver, der de næste 42 måneder skal lære kunsten at stortude i kor, og det bare fordi både resten verden og den slemme slemme fremtid slet ikke opfører sig som den retteligt burde. Bilderberg komiteen har forlængst løst abonnement til psykolog hjælp.

 16. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Meget kan siges, men ikke at det er synd for USA. Amerikanerne vidste, hvad de ville få, hvis de stemte på Trump, og det har de fået. Trumps infantile reaktionsmønstre er amerikanerens reaktionsmønstre og det amerikanske samfunds normale reaktionsmønstre. Trump er den perfekte repræsentant for amerikaneren og den amerikanske drøm.

  Hele den øvelse, der er i gang i Europa med at forklare, at Trump er en beklagelige undtagelse, er fejlagtig. Når Trump er væk, får vi Trump 2, fordi det er, hvad den amerikanske vælger vil have. Alt andet er ønskedrømme skabt af Hollywood – og Bollywood udenfor enhver form for virkelighed. Den udemokratiske amerikanske vælger er problemet – ikke Trump.

  Det er rigtigt, at Onkel Sam har sørget for fred i Europa i en årrække, men kun fordi han stod i baggrunden med en meget stor kølle og truede alt og alle med død og lemlæstelse, hvis vi ikke var fredelige. Der står han stadig, og det har han det godt med, så han har tænkt sig at blive stående. Lad os sætte USA fra bestillingen. Europa kan selv – meget bedre. Der er andre reaktionsmønstre – ukendte i USA.

  Vi har brug for, at Europa skaber europæiske løsninger på europæiske udfordringer med europæiske metoder. USA’s infantile reaktionsmønstre er helt uacceptable for et gammelt kulturområde som Europa. Vi har været igennem så mange krige, at vi ønsker at gå nye veje med fredelige metoder, når uenigheder skal behandles. Vi vil dialog – ikke konfrontation.

 17. Af gerald wiltek

  -

  Det USA du har vaeret (eller maaske stadig er en fortaler for), er en fascistisk imperialistisk terrorist, som har startet krige over det mesete af verden, dog hovedsageligt i mellem oesten.
  Det er et US som er langt fra hvad den almindelige borger i USA staar for.
  Heldigvis.

 18. Af Rune Skriver

  -

  Hehe…det er så sjovt at se det pæne borgerskab få kaffen galt i halsen over Trump. Det er jo ren matador. Endelig kommer der én og ryster posen lidt og vender op og ned på tingene og siger tingene som de er. Skulle Courda måske prøve at studere den nyligt publicerede rapport fra Harvard omkring mediernes dækning af Trump før han selv bidrager til samme? Og skulle Courda måske prøve at nærlæse Paris aftalen? Mage til klamhuggeri og total dårlig aftale for USA i forhold til fx. Kina og Indien. Og jeg kan da ikke tro at Courda mener USA skal bakke op omkring Nato når nu medlemmerne ikke engang betaler det de skal…det er jo en joke og det siger Trump. Ligesom han siger at vi har et problem med islamisterror…øh ja, det kan vi vel ikke være uenige i. Så Twitter han, som vores egen statsminister og en lang række andre gør og er det ikke bare forfriskende Hans Kristian…eller jeg mener Jarl Courda? Vel især set i lystet af den der Harvard rapport, som jeg går ud fra du som nysgerrig journalist har nærlæst og fundet yderst bekymrende. DR sender i øjeblikket Matador…det bliver spændende at se om Mads Skjern, den forfærdenlige outsider ender med at få oprejsning eller om det pæne pæne borgerskab får ham ned med nakke så alt igen kan blive som i de GODE gamle dage:)

 19. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Martin Hansen

  “Det gør manden troværdig.”

  Følger du overhovedet ikke med i nyhederne?

  Donald Trump er en patologisk løgner – og mange fagfolk mener, at han også er sociopat. Det har han mig bekendt ikke skrevet på sit CV. Og det bekymrer tilsyneladende heller ikke hans tilhængere.

 20. Af Jarl Cordua

  -

  Man må hjertens gerne være lodret uenige med mig.

  Man må også gerne konsekvent stave mit navn forkert. Det lever jeg også med.

  Emnet her er ikke konspirationsteorier om hvad jeg har synspunkter. Det er hvad jeg skriver.

  Personfornærmelser= Evig diskvalifikation.

  Og prøv at hold jer til emnet og ikke alt muligt andet sikkert meget spændende, men irrelevant for sagen.

  Kan man overkomme disse latterligt enkle regler, så overlever ens indlæg også redaktionens sortering i relevante indlæg fra sludder hjemme fra lænestolen, som ikke interesserer andre end afsenderen selv.

 21. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Alt tyder på, at det var Comeys fuldstændigt uhørte indbamding i det amerikanske præsidentvalg, kun få dage før valget blev afholdt, der kostede Hillary sejren.

  Nu gør Comey sit værste for, at få Trump afsat.

  Skal FBI regere USA?

 22. Af Martin Hansen

  -

  Til Niels Juul
  Hvilke nyheder? Mainstream eller Fox?
  DET GØR MANDEN TROVÆRDIG AT HAN IKKE ER 100% SKYGGE-FINANSIERET AF ANDRE!!!!!!!!!!!!!
  Og ALLE politikere lyver! (Måske undtaget Søren Søndergaard)

  “Mange fagfolk mener også han er sociopat”.
  Dansk psykolog forening mener ikke det er foreneligt med embedet at stemme på LA. Alene den udtalelse er der mange fagfolk der mener er sociopatisk.

  Kan du høre dine tomme tønder buldre? Næh, sikkert ikke – suk.

 23. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Der har været forbavsende lidt kritik af FBI-chefens fuldstændigt uhørte indblanding i den demokratiske proces i USA.

  Journalisterne har latterligt nok været mere interesserede i, at bilde sig selv og hinanden ind, at historien gentager sig, og at Trump er en ny Nixon.

  Uddrag fra “Why Hillary Clinton Thinks She Lost the Election” af Clare Foran, The Atlantic 2. maj 2017:

  “In an interview on Tuesday, the former Democratic presidential candidate pointed to (…) action taken by FBI Director James Comey to explain her defeat.”

  ““… I was on the way to winning until the combination of Jim Comey’s letter on October 28, (…) raised doubts in the minds of people who were inclined to vote for me, but got scared off.””

  “The New York Times reported shortly after the election in November that Clinton cited Comey’s announcement as a factor that “stopped our moment” in a call with donors. “

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN, er der ikke præcedens herfor? Jeg tænker på Edgar Hoover. Jeg spekulerer selv stadig på hans andel i de mærkelige hendelser, der omkranser Kennedy-mordet, hvor man til tider har på fornemmelsen, at baggrunden herfor aldrig blev fuldtud opklaret — uanset om Oswald var den eneste skytte den dag, som Warren-rapporten siger, eller der var flere. Jeg plejer at forklare det med, at for Hoover var embedet vigtigere end manden, der indehaver det for tiden, og der er siden 1963 kommet så meget snavs frem om Kennedyerne, ikke mindst mafiaforbindelserne, at det ville have skadet embedet. Så Hoover beskyttede embedet fremfor manden.

 25. Af Niels Peter Lemche

  -

  JARL CORDUA, fint med præciseringen, og man kunne ønske sig, at disse regler blev gennemført på alle blogs. Men derfor måtte mit svar til JAKOB SCHMIDT-RASMUSSEN om FBIs rolle i amerikansk politik godt komme på, hvis du da ikke mener, at det er helt irrelevant.

 26. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Martin Hansen

  Så prøver jeg en gang til – og denne skriver jeg langsomt, så du har en chance for at forstå.

  Donald Trump er ikke troværdig. Patologiske løgnere er per definition utroværdige.

  Du kender intet til hans financiering. Han lovede at offentliggøre sine skattepapirer. Det var også en løgn.

  Som en af de mange millioner hovedrystende trumpmodstandere kan jeg kun vente på, at han bliver afsat – jo før des bedre. Eller vente på, at de republikanske folkevalgte ikke kan leve med hans katastrofale ratings.

  Det er under alle omstændigheder for sent at sende ham til talepædagog, så han kan lære at tale et forståeligt engelsk.

 27. Af Thomas Nielsen

  -

  Deat store problem for mig er, at danske medier – og meningsdannere som Jarl Cordua – fremstiller Trump så konsekvent sort-hvidt som tilfældet er: Han er èn gang for alle dømt som idiot, og så må alt hvad han siger og gør jo være idiotisk, synes at være “logikken”.
  Men ærlig talt, når nu USA er det eneste NATO-land der faktisk betaler de 2% af BNP, som er medlemskontingentet, så virker det decideret komisk at harcellere over at USA trækker sig ud af Parisaftalen, som tilmed ikke var bindende. Er sandheden ikke den, at Danmark og flertallet af NATO-lande med deres lunkne tilslutning til og underfinanciering af det fælles NATO-projekt, de facto har trukket sig ud af NATO? Og at USA i årtier har vendt det blinde øje til at vi nassere har nydt fuld beskyttelse til nedsat pris?
  Men Obama kunne omvendt jo gøre stort set hvad han ville (Guantanamo, dronemord i tusindvis, dødsstraf, kaos i Irak og hele Mellemøsten, falske streger i sandet over for Assad…) og alligevel nyde kultstatus i Vesten som var han rockstjerne og socialdemokrat i én og samme person.
  Døm nu alle spillere efter de samme regler, Cordua.

 28. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Alt andet lige må Trump være et wake up call, og sådan et call kan ikke være synd for nogen. Washington er en sump af levebrødspolitikere som i alle demokratier, hvor en mangeårig sammenspist ledelse har fjernet enhver forestilling om at tjene folket – ligesom her.

  Sumpen har erkendt egne begrænsninger og nøjes med at tjene sig selv, og hvorfor skulle den ikke det? Den bliver valgt igen og igen, år efter år. Det kaldes stadigvæk demokrati men ærlig talt burde vi finde en bedre betegnelse.

  I Danmark kalder man det repræsentativt demokrati eller parlamentarisk demokrati, der kun dækker for ikke-demokrati, der ikke er ret forskelligt fra enevælden, som det er en fortsættelse af. Men ordet ikke-demokrati er så grimt og umoderne, at det ikke kan samle stemmer.

  De var dygtige – grundlovens givere. De vidste hvordan man fjerner muligheden for det demokrati, der kommer stadig tættere på sydfra. De huskede at kalde det demokrati men sikrede sig, at det ord ikke kom i Grundloven, hvor det kunne misforstås. Nogen kunne finde på at kræve det. Det er ikke sket endnu.

  Er et wake up call nok for USA – og Europa.

 29. Af Michael Majgård

  -

  Trump har sagt, at tyskerne er “bad” mht. handel. Dvs. slemme. Jeg mindes ikke, at han har kaldt dem “onde”. Ellers enig med Cordua.

 30. Af claus petersen

  -

  Vi er ikke uenige om at Trump roder rundt som en elefant i en glasbutik.
  Det er heller ikke umuligt at han får hevet en del af de aller fineste vaser på gulvet, dem der er designet af de fineste glasmestre i nyere tid.
  Men hvis Hillary Clinton var blevet valgt var der ingen der endnu havde opdaget at vi lever i en glasbutik.
  Jeg stoler på at USA’nerne nok skal få styr på dem selv og deres udenrigspolitik, om ikke under så efter Trump.
  I modsætning til os stakler i EU som endnu ikke har opdaget at vi er blevet rendt over ende og nu styres af en adels klasse af egocentrerede overklasse akademikere med et dybt ulækkert marxistisk menneskesyn som i anledning af murens fald er omdøbt til “humanisme”.

 31. Af Jarl Cordua

  -

  Han kaldte tyskerne “very evil”. Altså “meget onde”. Det er jo helt på månen. http://theweek.com/speedreads/701517/trump-reportedly-told-eu-officials-germany-evil

 32. Af Jarl Cordua

  -

  Sagen drejer sig ikke om USAs mangeårige krav om bidrag til NATO. Det handler om en fuldkommen inkompetent og uegnet mand, der ødelægger sit lands alliancer med sin bizarre optræden. Det bør enhver med bare et minimum af fornuft kunne se.

 33. Af claus petersen

  -

  @Jørgen Villy Madsen

  ” Trumps infantile reaktionsmønstre er amerikanerens reaktionsmønstre”

  325 millioner mennesker har samme reaktionsmønster som Trump?
  Er det ikke at generalisere en anelse?

  “Amerikanerne vidste, hvad de ville få, hvis de stemte på Trump, og det har de fået.”

  Ligesom alle danskere vidste at en stemme til valget i 2011 på S, SF.eller R ville betyde hårde forringelser af velfærd og ingen billig buskørsel eller øko-ring om kbh.
  Det argument er SÅ billigt…

  “Den udemokratiske amerikanske vælger er problemet – ikke Trump”

  igen sgu.. halvdelen af 325 millioner mennesker… er problemet.
  Kan vi ikke bare spærre lortet inde på ubestemt tid, og så lukke dem ud efterhånden som de tænker rigtigt eller dør af alderdom?

  Du bliver ved med dine rablende tirader mod en fjende som ikke eksisterer andre steder end i din fantasi, fremfor at vende blikket indad, overvinde din angst og overveje årsagerne med et åbent sind.

 34. Af Niels Larsen

  -

  Fortæl mig lige én gang til, hvorfor det er så skandaløst, at Trump sætter fokus på den illegale indvandring:

  https://www.facebook.com/FilmingCops/videos/1305974309437661/

 35. Af Rune Skriver

  -

  Ej, altså…voksne mennesker bliver da ikke fornærmede, come on:) Og undskyld for det med efternavnet, skal ikke ske igen Cordua.
  I øvrigt synes jeg lige du skal tjekke den der Harvard rapport, før du kalder folk for konspirationsteoretikere. Hvis vi skal til at snakke om konspirationsteorier, så fremlæg gerne beviser i russiagate…jeg kan simpelthen ikke finde nogen…det er vel hvad man efterhånden må kalde ÅRTIETS største konspirationsteori, fint orkestreret af CNN, ABC, MSNBC og så alle de eoropæiske medløber medier.

 36. Af Niels Peter Lemche

  -

  THOMAS NIELSEN, amerikanernes forsvarsbudget er vist omkring 3,6%, men hvor meget af det handler om NATO og hvor meget af det om opretholdelsen af den enorme flåde med nu 11 enorme hangarskibe, som i hovedsagen er tænkt indsatte i Sydøstasien, i Stillehavet og Det Indiske Ocean. Er det en del af NATOs ansvarlighedsområde?

  Regnestykket er derfor overhovedet ikke så enkelt, som det fremstilles; men Trump fortsætter og udnytter en amerikansk fortælling om europæerne som mennesker, der gerne modtager, men intet yder.

 37. Af Henrik Larsen

  -

  Kære Jarl Cordua,

  Med hensyn til din påstand om, at Trump skader NATO, mener jeg nok, at det kan diskuteres, hvor meget man skader en alliance, hvis omkostninger bæres uforholdsmæssigt af USA og ikke mindst forholdsmæssigt imod, hvad de pågældende medlemslande har lovet i flere generationer, herunder Danmark.

  Alvorligheden af truslen fra Rusland, som jeg personligt mener bruges primært som en afledning for den primære trussel mod alliancens vesteuropæiske del, nemlig islams umulige – og aktuelt samfundsundergravende – integration i et velfærds- og frihedsbaseret demokrati efter vestlig målestok, bliver sat i relief, når man f.eks. hører socialdemokratiets og venstres forsvarsansvarlige give bud på mål og midler m.h.t. tilførsel af ressourcer til Forsvaret, så hedder det sig, at vi må “vente og se”.

 38. Af P Christensen

  -

  Hvorfor har danske politikere og kommentatorer så travlt med den manegeklovn til Trump?
  Er det mon for at fjerne fokus fra al den spinat som vore egne (folketings-)politikere
  vader rundt i gang på gang?
  Herhjemme er rigtigt meget gået fra slemt til værre indenfor de seneste årtier.

 39. Af Gert Hansen

  -

  Finn Jakobsen:

  Jeg har ikke hørt den Obama tale du refererer til. Men at Obama skulle tale om ‘mod’, lyder for mig noget mærkeligt. Jeg mener at Obamas otte år som præsident var præget af manglende mod, og at hans ‘valg’ mestendels var fravalg.

  Det skulle ikke undre mig om ikke valget af Trump er en reaktion på Obamas manglende evne og mod til at påtage sig den internatioonale lederrolle mange efterspørger, og mange (ofte de samme) kritiserer når den endelig tages. Det er ikke nemt at være USA eller amerikansk præsident.

  Obama var, er, en fremragende taler, og formentlig også et godt menneske, men så er alt vist også sagt. Og det er ikke helt nok til at være leder af den såkaldte frie verden. Hvilket, efter min mening, Trump er blevet resultatet på.

  Heldigvis tager den amerikanske forfatning højde for at præsidenter kan være ‘fuldkommen idiot(er)’, som du skriver, hvilket manglende gennemførelse af nogle af Trumps valgslogans viser.

 40. Af Niels Larsen

  -

  GERT HANSEN: “Jeg mener at Obamas otte år som præsident var præget af manglende mod, og at hans ‘valg’ mestendels var fravalg.”

  Obama var den ringeste amerikanske præsident i nyere tid. End ikke Carter var så uduelig.

 41. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Der er kun et udtryk, der beskriver manden helt. Han er uværdig som præsident og en mand, der kan sætte verden i brand. Se sidst Quatar. Han er en del og hersk mand. Det er de værste ledere.

  Jeg har modsat Cordua aldrig brudt mig om amerikanere, som nation. De er dygtige mennesker, men kulturløse. Jeg har arbejdet sammen med mange. Amerikanerne er dem der har svinet verden mest til og brugt mest energi af alle. Det er først nu i dag, at Kina har overskredet USA’s energiforbrug. Der er ca. 315 millioner amerikanere. Der er ca. 1. milliard (1000 millioner) kinesere og de producerer stor del af alle produkter, der bliver produceret i verden. Kinas energiforbrug er stadigvæk meget mindre pro persona, end i USA. Derfor er det utroligt, at USA har trukket sig ud af Pariseraftalen.

  Jeg troede dog aldrig, at USA fik ringere præsident end George W. Bush junior. Det viste sig ikke at holde stik. Det værste er, at man har fornemmelsen af, at der er noget helt galt på den øverste etage i Trump Tower.

  Tidligere dansker, nu fuldt ud assimileret Poul Gottlieb Jacobsen boende i USA mener, at Putin vil nuke Europa, eller har jeg misforstået dit danske? Det har din nye præsiden også udtrykt. Gottlieb er du dansker, eller bare Trumps ører og øjne. Nu er jeg selv udlænding og så ringe er mit sprog ikke efter godt 35 år i Danmark.

 42. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Vi skal huske på, at Comey er tidligere republikaner. Der er ingen tvivl om, at hans ageren omkring H. Clintons mailsag skadede hendes valgkamp. Han har muligvis efterfølgende bare fundet ud af, at det andet alternativ er værre.

  Hvis vi håber på fred i verden, kunne man ønske sig, at Twitter gik konkurs. Det går vist ikke så godt for Twitter.

 43. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Præsident skulle der stå.

 44. Af Niels Peter Lemche

  -

  R. HARALD KRISTIANSEN, jeg ville ikke bruge så megen tid på at gå efter POUL GOTTLIEB JACOBSEN pga. hans mangelfulde dansk. Hvis han ikke har brugt det i de mange år, han har boet i USA, så vil det være rusten. Han lyder sprogligt set ligesom min morbroder — ham der fra Omaha Beach — da han besøgte os i 1971. Det var kun anden gang, han kom på besøg siden han udvandrede i 1922. Første gang var, da han og nogle venner “lånte” en Dakota i 1945 nede i Tyskland og kom på visit, nu da han alligevel var herovre.

  Det er meget værre med hans verdensforståelse, som han sikkert har fælles med Trump. Havde han tænkt sig om, ville han vide, at EUs BNP er betydelig højere end USAs, og en lækkerbidsken for en mand som Putin, der regerer over det russiske fallitbo. Kineserne har forstået det med deres form for ophøjet enevælde og er i fuld gang med at styrke forbindelserne til Europa. Så alt andet lige er det eneste Trump er ved at få sat igang en utrolig isolering af USA i den lidt naive tro, at USA kan klare sig uden sine handelspartnere rundt omkring. Det er det amerikanske hjemmemarked på sigt alt for lille til. Sølle 325 millioner mod EUs ca. 500 millioner og Kinas 1,3 milliarder. Og så glemmer de fleste Indien, der jo tæller næsten lige så stor en befolkning som Kinas og er på fuld march frem. Sydamerika inklusive Brasilien har Trump jo forlængst lagt sig ud med.

  Nå Trump er i en gevaldig knibe. Det blev tydeligt til senatshøringen idag. Og det var kun det, der kan siges offentligt. Så er der spørgsmålet, om der er optagelser, der kan bevise eller afkræfte Comeys forklaringer. Findes de, er de Trumps eneste chance for at vise, at han er blevet bagtalt. Findes de ikke, er det endnu en rygende pistol, for så vil alle spørge: Hvad er der blevet af dem?

 45. Af Niels Juul Hansen

  -

  R. Harald Kristansen

  “Jeg troede dog aldrig, at USA fik ringere præsident end George W. Bush junior. Det viste sig ikke at holde stik. Det værste er, at man har fornemmelsen af, at der er noget helt galt på den øverste etage i Trump Tower.”

  Apropos Trump Tower og præsidentens mentale ustabilitet – og min påstand, at Donald Trump er en patologisk løgner::

  Ifølge Trump er bygningen 68 etager høj, mens der i virkeligheden kun er tale om 58 etager.

 46. Af Donald Trump

  -

  One of they key problems today is that politics is such a disgrace. Good people don’t go into government.

 47. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Hvis Trumps handlingsmønster medfører, at kvælergrebet på Europa og resten af verden slækkes, skal vi bakke ham op, alt hvad vi kan. Det kan ikke være synd for USA? Der kan ikke være mange europæere, der går ind for den amerikanske form for terror.

  Der findes stadig europæere, der foretrækker at lade sig kujonere af USA. De har overladt Europas fremtid til amerikanerne og slipper for selv at skulle tage et ansvar for elendigheden. Det hele er USA’s skyld, siges det. De styrer dronerne og missilerne. Vi bestemmer ingenting.

  Men der må stadig findes europæere, der vil en europæisk fremtid. Folk der ikke fortsat vil leve med 100 000 US-besættelsestropper 70 år efter 2. verdenskrig og US-atomladninger gemt hemmelige steder overalt på europæisk territorium under amerikansk kontrol. Det giver ingen mening.

  Militært materiel og personel på europæisk territorium skal være europæiske. Det turde være indlysende. Amerikansk militær kan intet som europæiske militære enheder ikke kan, og europæerne er loyale mod Europa. Det er ingen amerikansk soldat – det må han ikke.

  Lad os blive fri for disse fremmedelementer så kan vi koncentrere os om at bringe Europa på fode og løse den lange række af problemer, som den amerikanske tilstedeværelse hindrer os i at løse. Vi må lære at sige det – Europa First. Det er ikke svært.

 48. Af Niels Wedderkopp

  -

  Tak for en god blog og dine betragtninger omkring Trump, som jeg ikke er uenig i. MEN er der nogen der har kigget på hvem der tager over hvis Trump ikke længere er præsident? Jeg vil egentlig heller have Trump siddende som “Lame duck” i 4 år end jeg vil have Mike Pence ind som præsident. Han er mere reaktionær end Trump, hans kristene grundsyn er næsten på linie med det som Islamisterne har. Kvinderne hjem til kødgryderne, forbud mod abort, absolut liberalisme, nedlæggelse af alt offentlig hjælp og privatisering af føderale infrastrukturer.

 49. Af Hella Djøf

  -

  Hold nu op med dén barnlige Trump-hetz!

  Han er den bedste præsident, USA har haft, siden John Wayne!

 50. Af happybrexit heimlich

  -

  Det er synd for Trump at de Europæiske ledere, med Merkel i spidsen er så tumpede. Det eneste Danmark, Sverige og Tyskland kan finde ud af er at uddanne terrorister, seneste 12-tals kandidat i terror blev uddannet ved gymnasium i København (det er det eneste københavnere kan finde ud af bortset fra at samle fekalier selvfølgelig).

 51. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Niels Wedderkop
  Jeg er enig med dig. Han kommenterer ikke noget, men venter tålmodig i kulissen, til at det bliver hans tur. Da jeg så ham første gang tænkte jeg. Hvordan kan han tale uden at bevæge en eneste muskel i ansigtet. Den eneste bevægelse var sparsomme blink med øjnene. Han virkede meget uhyggeligt. Stakkels man han er nok ramt at botoxepidemien. Når mennesker og især kvinder lader sig behandle med botox forsvinder et hvert udtryk for følelser.

  Der skrives også om, at det yderste kristne højre har highjacket Trump. Trump skulle efter sigende være meget troende og have haft stærk forbindelse til en bestemt præst.

 52. Af R. Harald Kristiansen

  -

  mand og ramt af, til det bliver hans tur, skulle der stå.

 53. Af peter poulsen

  -

  Det er morsomt at USA mister sine allierede! Jarl Cordua det er omvendt, Europa er ved at miste sin garanti for fred og selvstændighed som følge af den USA bashing der foregår. Uden USA havde vi haft valget mellem at være blevet kommunister under Sovjet, eller nazister under Hitler. Hvad ville du have foretrukket? Prøv at spørge i de baltiske lande, Polen, Tjekkiet, Finland, Ungarn om de savner den russiske indflydelse. Vi må desværre konstatere at Europa ikke er i stand til samlet at stå på egne ben. Ikke fordi der mangler evner eller penge, men udelukkende fordi alle europæiske stater ved bedst. Et samlet enigt Europa er en utopi, fat det dog, vi vil til stadighed været afhængige af et handlekraftigt og offervilligt USA. Vrøvlet om en klimaaftale, du godeste, det er helt overladt til de enkelte lande at overholde det, og det varer lige nøjagtig til det tidspunkt hvor det begynder at gøre ondt i pengepungen. Kunne det kke være en idé.at man infællesskak fik ordnet problemet med indvandringen til Europa, før vi ævler løs om en amerikansk præsident, hvis gøren og laden vi absolut ikke har nogen indflydelse på.

 54. Af peter poulsen

  -

  Det er morsomt at USA mister sine allierede! Jarl Cordua det er omvendt, Europa er ved at miste sin garanti for fred og selvstændighed som følge af den USA bashing der foregår. Uden USA havde vi haft valget mellem at være blevet kommunister under Sovjet, eller nazister under Hitler. Hvad ville du have foretrukket? Prøv at spørge i de baltiske lande, Polen, Tjekkiet, Finland, Ungarn om de savner den russiske indflydelse. Vi må desværre konstatere at Europa ikke er i stand til samlet at stå på egne ben. Ikke fordi der mangler evner eller penge, men udelukkende fordi alle europæiske stater ved bedst. Et samlet enigt Europa er en utopi, fat det dog, vi vil til stadighed været afhængige af et handlekraftigt og offervilligt USA. Vrøvlet om en klimaaftale, du godeste, det er helt overladt til de enkelte lande at overholde det, og det varer lige nøjagtig til det tidspunkt hvor det begynder at gøre ondt i pengepungen. Kunne det ikke være en idé.at man i fællesskab fik ordnet problemet med indvandringen til Europa, før vi ævler løs om en amerikansk præsident, hvis gøren og laden vi absolut ikke har nogen indflydelse på.

 55. Af J Nielsen

  -

  ” Europa er ved at miste sin garanti for fred og selvstændighed som følge af den USA bashing der foregår.”

  Der foregår ingen U.S.A. bashing.

 56. Af Lisbeth sørensen

  -

  “Der foregår ingen U.S.A. bashing.”

  Helt enig..Og slet ikke i berlingske hvor kritik mod yanknikkere generelt slet ikke tolereres. Man har et stærkt indtryk af at Danske medier er Amerikansk ejet allesammen? De er de formentlig også.Bevist at over halvdelen af vestens medier er jødisk ejet, og disse jøder bor alle i USA..Tankevækkende? Hvem ved hvem der ejer B i dag, og er bag de belgiske ejere? Ingen! Formentlig jøder i usa også. Finder det yderst kritisabelt at et så lille folk har så meget meningsdannende magt i verden? Både bag og foran mikrofon styringen..

Kommentarer er lukket.