Ingen problemer kun udfordringer

Af Torben Steno 18

Når Danmark gang på gang figurerer i toppen i de latterlige målinger over befolkningers lykke, har det måske noget at gøre med, at vi gennem alt for mange år har levet i en sproglig fattigdom, der gør alle trængsler og problemer til udfordringer.

Uanset om det er politikere, mediefolk, pædagoger eller eksperter, der skriver eller udtaler sig, så har vi åbenbart været til fals for den samme kommunikationsrådgivning, der går ud på at positivere alt for at få reelle og store problemer til at lyde som en sjov leg.

Kun ganske få danskere har vel efterhånden undgået tvangsudskrivelse til en eller anden spejderagtig teambuilding seance, hvor et alt for optimistisk menneske har stillet sig i spidsen for en række sjove udfordringer, der skal få os til at have det sjovt med vores fælles udfordringer. Gennem årtier har vi udviklet en infantil feel good – kultur og retorik, der forlanger, at store dele af den voksne befolkning med gå på mod og barnlig begejstring tager hverdagens udfordringer op, som var det skattejagten ved en børnefødselsdag. Resultatet hører og læser vi nu i en hidtil uset ensretning af vores offentlige kommunikation. Der er sjældent store tunge dyre umulige problemer nogen steder. De er jo ikke sjove at tage fat på. Udfordringer derimod er jo sjove og spændende. Sådan har det ikke altid været. Inden ordet blev genstand for det groteske misbrug var det oftest korrekt knyttet til sport eller en anden form for duel mellem to definerede parter.

I det moderne Danmark vil vi hellere lyve os frem til, at der ikke er nogen tabere. Børn med svære handicaps, det være sig psykisk som fysisk, er bare særligt udfordrede. Jamen, så er det jo næsten også særlig sjovt. Det er jo som at rykke et niveau op i et computerspil. Når den rare vejrvært på TV2 Per Christiansen skal orientere om mulige oversvømmelser, så er der tale om kyststrækninger, der er særligt udfordrede! Det er der ingen problemer i. Der er sikkert en masse glade mennesker i grundejerforeningerne, der nyder samværet om den fælles udfordring fra vandmasserne. Og så har vi da heller ikke sagt noget grimt om stormen, hvis den skulle finde på at lytte med. Når en topleder bliver tvunget til at gå, er det som regel fordi, hun eller han søger nye udfordringer.

Stort set er det kun militant islam og terror, der er så store udfordringer, at de springer problemer over og bliver til trusler. Det sygelige overforbrug af udfordringer herhjemme er ikke noget stort problem. Til gengæld er det et problem, vi nemt kan løse ved bare at reducere brugen af ordet til de få sammenhænge, hvor det rent faktisk er relevant. Måske kan vi oven i købet skærpe interessen for løse større og vigtige problemer ved at droppe udfordringslegene.

 

 

18 kommentarer RSS

 1. Af Gert Hansen

  -

  Jamen, det er da herligt. Problemer er helt afskaffet. Pist væk.

  At der så kan tænkes at være nogle uløselige udfordringer, ja det taler vi ikke om.

  Ih hvor vi hygger os.

  Svar
 2. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Hvis man er enig i mundheldet, der siger, at “Næst efter egen lykke, er andres ulykke ikke at foragte”, så er Danmark ganske rigtigt et møgland.

  Hvis man ikke har det sådan, så synes man, at Danmark er et udmærket land – sammenlignet med så mange andre.

  Svar
 3. Af Flemming Lau

  -

  T Steno som sagt ud af min mund!
  “Det der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere!” Sig lige det til den soldat, der har mistet begge sine ben af EID. I stedet for at lytte slynges overfladiske og letkøbte slogans i hovedet på den lidende. Eller den hjemløse, der får at vide at han er s…. Heldig, ingen udgifter til husleje, gas vand og varme, ingen dumme og larmende snotunger og ingen shopaholic fruentimmer. Du er en fri fugl og har masser af frisk luft, hvad kan man forlange mere…? Eller den ondskabsfulde ansvarlige type! Nåh! Har du fået ALS, og har 6 måneder tilbage at leve i! Til dig vil jeg sige at det er din egen skyld! Man får hvad kan giver og med den diagnose, så har du været et rigtigt R…..! Det hedder et karma hug, min gode mand. Har man ikke tid til at lytte, har man for travlt!

  Svar
 4. Af Niels Larsen

  -

  Jamen den lalleglade brug af ordet ‘udfordring’ er da helt i overensstemmelse med det fordummede Folketings årelange farce op politiskoleplaceringen – Folketinget burde reduceres til sognerådsstørrelse, da det alligevel intet har at skulle have sagt om noget af betydning.

  Svar
 5. Af j nielsen

  -

  – Ved De ikke, at når en gentleand slår en anden gentleand i ansigtet med sin handske, så er det en udfordring?
  – Jo. Men jeg vidste sandelig ikke at De var en gentleand, Guld-Iver Flintesten.

  Således fastlægger vor tusindårige kristne kulturarv betydningen af ordet “udfordring”, så man ikke glemmer det.

  Men det er ved at være en gammel traver. Af nyere dato er “forventningsafstemning”. Nej, der skal ikke sættes noget kryds. Det foregår sådan her:

  – Det her kan jeg ikke finde ud af.
  – Det havde jeg heller ikke regnet med.

  Så er det stemt. Sådan gør man dét.

  Svar
 6. Af Jesper Lund

  -

  I mange år er udtrykket “udfordring” blev brugt som erstatning for “problem”, så det ikke længere erstatter, men er blevet et synonym for “problem”.

  Svar
 7. Af Karen Jensen

  -

  Det er desværre sandt.
  Hvor har du dog ret.

  Det er næsten ikke til at rumme.
  Hvad i alverden kan man/vi dog gøre for at tingene ændrer sig.

  Jeg har desværre ingen løsning.

  Svar
 8. Af Jan Petersen

  -

  Når politikere direkte kriminaliserer (racismeparagraffen) visse ord, og medier og meningsdannere følger samme trend – ender det hele selvsagt i sproglig fattigdom. Jeg er selv årgang 1950 og kan ikke mindes specifikke ord så politiseret som i dag.

  Tilbage i 1960’ne blev der bygget en stribe rækkehuse, hvor jeg boede på det tidspunkt, der grangivelig lignede en landsby et sted i Afrika. Ergo fik dette byggeri kælenavnet “negerlandsbyen”. Intet ondt ment med det. Havde også en klassekammerat der var helt krøllet hvidhåret. Ergo fik han kælenavnet “den hvide neger”. Stadig intet ondt ment med det.

  I dag betegnes man som racist, hvis man bruger ordet neger. Tilsvarende er man fremmedfjendsk, hvis man har lidt betænkeligheder ved kultur mix. Det gør – efter min mening – sproget sort/hvidt. Der er ikke længere rum for sproglige nuancer. Man er enten for/imod. Alle klassificeres alene på deres sprogbrug. En – efter min mening – fantastisk uhyggelig udvikling, der selvsagt vil ende i et autoriseret robotsprog.

  I øvrigt velkommen fagre nye verden 🙁

  Svar
 9. Af lisbeth Sørensen

  -

  Halvdelen af bloggerne her har en politisk/religiøs tilgang der går på fear mongering..Derfor skriver de om terror og muslimer i hvert eneste indlæg, uanset emnet.

  Hvis avisen ønsker en mere saglig debat, må de så luge ud i alle de kommentarer hvor dette ikke er relevant.

  Svar
 10. Af b nielsen

  -

  Nu har MSM jo i årevis hetzet mod skepsis, bekymring, fremmedfrygt, nervøsitet, utilfredshed og protestbevægelser. Hvorfor ikke gå videre og simpelthen kriminalisere alle ord, tanker, meninger og følelser der ikke er blevet tilladt og autoriseret af regeringen og SYSTEMET!

  (sarkasme kan forekomme)

  Svar
 11. Af C. Hansen

  -

  Johannes Sløk sagde engang: “En neger er sort, men en sort er ikke en neger.”

  Svar
 12. Af Finn Hamman

  -

  Steno ved at det er igennem hash og alkohol at lykken opstår. Tak ærede Steno.

  Svar
 13. Af Arly Thøgersen

  -

  De to tossede Piloter er genopstået

  Svar
 14. Af b niel

  -

  Hos an ne li se og ama li e er det allerede forbudt at beskrive samfundets skyggesider og borgernes trængsler og problemer.

  Svar
 15. Af Michael Hansen

  -

  Jeg kan se at problemerne tynger dig, så op med humøret det skal nok gå det hele-

  Eller hvad med denne vending, jeg kan se at udfordringerne presser dig-men du må bare holde ud, så skal du nok komme i mål til sidst.

  Den sidste vending er da den der lægger op til at finde en løsning, hvor den første er sådan laissez faire opfattelsen af at lade stå stil

  Svar
 16. Af Kent Alstrup

  -

  Op med humøret! Så går tiden da med det!

  Svar
 17. Af Birger Nielsen

  -

  Problemer eller udfordinger.
  Ja, nu får de tyrkiske lærere både problemer og udfordringer med undervisning i evolutionsteorien.
  Religionernes fordummelse har stadig stor magt mange steder på kloden. Også Trump er begyndt at bruge Gud i sine taler, det har et vist gennemslag i visse kredse.

  Svar
 18. Af lisbeth Sørensen

  -

  “Også Trump er begyndt at bruge Gud i sine taler, det har et vist gennemslag i visse kredse”

  Er ekstremt fornøjeligt at se ateisten Trump med hånden på biblen, og bruge guds ord nu som præsident..Viser hvor uærligt det Amerikanske samfund er..I DK er de politikere af den slags, venstre , radikale,DF og konservative mennesker da heldigvis til grin i dette land?

  Dem af disse der vil gå ud og sige at Danmark er verdensledende pga. af at gud er med os, vil få 90% af danskerne til at vælte ned af stolen af grin. Men desværre er der lo% der ville blive siddende stadigvæk.

  Svar

Skriv kommentar

Kun fornavn og efternavn bliver vist i forbindelse med kommentaren. Dog skal alle felter med * (stjerne) udfyldes

Læs vilkår for kommentarer og debat på Berlingske Tidendes websites

RETNINGSLINJER

Berlingske ønsker at sikre, at debatten på b.dk føres i en ordentlig tone, som gør det inspirerende og udfordrende for alle at bidrage og deltage. Vi efterlyser gerne klare, skarpe, holdningsmæssige stærke indlæg med stor bredde og mangfoldighed og kritisk blik på sagen. Men vi accepterer ikke indlæg, som er åbenlyst injurierende, racistiske, personligt nedgørende. Sådanne indlæg vil fremover blive slettet. Det samme gælder indlæg, der ikke er forsynet med fuldt og korrekt navn på afsenderen, men som indeholder forkortede navne, opdigtede eller falske navne.

Vi opfordrer samtidig alle debattører til at gøre redaktionen opmærksom på indlæg, som ikke overholder disse retningslinjer.

Redaktionen

Yderligere info